Tesla Motors kiest PLM-oplossing V6 van Dassault Systèmes

Verschillende afdelingen en experts werken dankzij PLM 2.0 naadloos samen aan nieuwe elektrische voertuigen

Maarssen, 25 oktober 2010 – Tesla Motors gaat het V6-platform van PLM-expert Dassault Systèmes (DS) gebruiken voor het ontwikkelen van elektrische auto’s. V6 is een open en schaalbaar PLM-platform gebaseerd op de universele taal van 3D. Hiermee kan iedereen die is betrokken bij de productlevenscyclus van een voertuig online via 3D zijn bijdrage leveren. Met V6 kan iedereen die een rol heeft in de productontwikkeling van Tesla realtime met elkaar samenwerken. Dit reduceert de ontwikkelingskosten terwijl tegelijkertijd verdere innovatie wordt gestimuleerd.

Dankzij het platform van Dassault Systèmes is Tesla Motors in staat om zeer nauw samen te werken met verschillende afdelingen. De expertise van verschillende vakgebieden wordt op één lijn gebracht en de data wordt effectief gedeeld. Hierdoor kan de fabrikant van elektrische auto’s de ontwerp- en ontwikkelingsprocessen optimaliseren, waarbij eenduidigheid en validatie voor alle voertuigsystemen is gegarandeerd.

Tesla maakt gebruik van de volgende modules van het V6-platform van Dassault Systèmes:

  • DELMIA: voor het simuleren van de productieprocessen van Tesla’s fabriek. Hiermee kan onder meer worden bepaald hoe de logistiek er bij het bouwen van een voertuig uitziet. Met behulp van de software kunnen de fabrieksprocessen worden geoptimaliseerd, zodat organisaties kunnen voldoen aan levertijden, de kwaliteit kunnen verbeteren en hogere winstmarges kunnen maken. 
  • CATIA V5 wordt vervangen door CATIA V6, waarmee de elektrische auto’s virtueel kunnen worden ontworpen en verbeterd middels een CAD-omgeving. V6 werkt direct met een database en niet meer met losse bestanden. Hierdoor is het mogelijk realtime resultaten van of wijzigingen in ontwerpen te visualiseren. 
  • CATIA ICEM: voor het ontwerpen, aanpassen en analyseren van esthetische en ergonomische vormen, hetgeen ook wel Class A surfacing wordt genoemd in de automotive industrie. 
  • DELMIA Human: de software biedt een kennismodel van menselijk gedrag. Zo kan bij het plaatsen van een auto-onderdeel worden bepaald welke tools hiervoor nodig zijn, wat het zicht van een productiemedewerker is, of de medewerker belemmerd wordt bij het bevestigen en of de medewerker overbelast wordt. 

‘Het gebruik van V6 door Tesla is voor ons een bevestiging dat de automotive branche steeds meer gebruik gaat maken van een gemeenschappelijk en bedrijfsbreed PLM-platform. Waarmee deze industrie op de lange termijn aanzienlijke efficiëntie realiseert’, zegt Etienne Droit, Executive Vice-President van Dassault Systèmes. ‘Innovaties die de industrie veranderen, vinden altijd plaats door meerdere medewerkers van verschillende afdelingen. PLM Online for All brengt daarom de samenwerkende partijen binnen een bedrijf nader tot elkaar – van ontwerpers en inkoopmanagers tot productie-engineers. Dit is PLM 2.0 in optima forma.’

Tesla Motors bouwt alleen premium elektrische voertuigen. Hiervoor gebruiken zij sinds 2007 Dassault Systèmes’ CATIA PLM Express en ENOVIA SmarTeam. Sindsdien heeft Tesla pilots gedraaid met diverse andere oplossingen van Dassault Systèmes en haar partners. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een nauwe samenwerking bij de ontwikkeling van het Model S sedan dat binnenkort wordt geïntroduceerd.

Dassault Systèmes is van 23 tot en met 31 oktober aanwezig op de Design On Wheels Show, wat onderdeel is van de Dutch Design Week. Kijk voor meer informatie op http://www.3ds.com.

Tesla_model_s_low_res_2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: