APC by Schneider Electric introduceert koeloplossing EcoBreeze voor beperken energiegebruik

Nieuwe koeloplossing gebruikt buitenlucht voor koeling, maar houdt deze buiten het datacenter

Vianen, 15 november 2010 – Datacenters zijn genoodzaakt hun groeiende vraag naar energie beheersbaar te houden, omdat elektriciteitsleveranciers steeds vaker beperkingen opleggen. Daarom heeft APC by Schneider Electric de koeloplossing EcoBreeze op de markt gebracht, waarmee de lucht op verschillende manieren in datacenters efficiënt kan worden gekoeld. Met EcoBreeze kan de energieconsumptie worden teruggedrongen door het verschil tussen de buitentemperatuur en de hitte die de ICT-apparatuur afgeeft in te zetten voor koeling.

Voor het koelen van de lucht maakt EcoBreeze gebruik van zowel air-to-air als indirecte verdamping:

  • Air-to-air warmtewisseling – Warme lucht die afkomstig is van ICT-apparatuur, wordt door EC- (Electronically Commutated) ventilatoren naar binnen gezogen en langs interne kanalen van de verdampingskoeler (Indirect Evaporative Cooler, IEC) geleid. De gekoelde lucht wordt via een koelspiraal terug in het datacenter gebracht. 
  • Indirecte verdamping – Als de buitentemperatuur niet koel genoeg is voor de air-to-air warmtewisseling, dan wordt de warme lucht gekoeld door middel van indirecte verdamping. Daarbij wordt water in de kanalen aan de buitenkant van de warmtewisselaar verdampt. 

Gebruik van buitenlucht
EcoBreeze kan vrijelijk schakelen tussen deze twee methoden. Beide koelingsfuncties maken maximaal gebruik van de buitenlucht, zodat het systeem altijd het meest efficiënte pad kiest – ongeacht de temperatuur buiten. Daarnaast is EcoBreeze de eerste air-to-air oplossing die de lucht van het datacenter scheidt van de buitenlucht, zowel bij air-to-air als bij indirecte verdamping.

‘Datacenters groeien continu en moeten tegelijkertijd hun energiegebruik zien te beperken. EcoBreeze biedt met verschillende modules de mogelijkheid om tot aanzienlijke besparingen te komen’, zegt Wim Hendriksen, Country Manager Benelux van APC by Schneider Electric. ‘De warmtewisselaar staat buiten het datacenter opgesteld en zet waar mogelijk de buitenlucht in om te koelen. Daarbij kan EcoBreeze schakelen tussen twee soorten koeling, afhankelijk van welke op dat moment het meest effectief is.’

Milieuvriendelijke methoden
De nieuwe warmtewisselaar voldoet aan de eisen die zijn opgesteld in ASHRAE 90.1/TC 9.9 en werkt met variërende spanningen en fasen. EcoBreeze werkt met R410a koelvloeistof en een geïntegreerd waterbehandelingssysteem, waardoor het niet nodig is om koelwater chemisch te bewerken. APC by Schneider Electric heeft voor deze methode gekozen, omdat systemen die werken met bepaalde koelvloeistoffen en koelwater negatieve gevolgen kunnen hebben voor het milieu.

Modulaire opbouw
Losse modules van 50 kw zijn afzonderlijk verkrijgbaar en zijn te bundelen tot groepen van vier modules (200 kw) of acht modules (400 kw). Dankzij deze schaalbaarheid kunnen datacenters alleen de modules aanschaffen waar ze op dat moment behoefte aan hebben. Op het moment dat een datacenter verder groeit, kunnen de modules worden uitgebreid. Ook zorgt de modulariteit voor constante beschikbaarheid, zelfs tijdens onderhoudsbeurten. Het installeren van EcoBreeze is eenvoudig, doordat energiebeheer, water, luchtstromen en netwerkverbindingen samenkomen in het frame. Omdat EcoBreeze buiten het gebouw wordt geïnstalleerd, hoeven datacenters geen vloerruimte in het gebouw op te offeren.

EcoBreeze is beschikbaar vanaf 2011. Kijk voor meer informatie op http://www.apc.com of http://www.schneider-electric.nl.

Contact
Co-Workx
Aleksandra Andjelic
Maredijk 17 | 2316 VR
Leiden | The Netherlands
T +31 (0)6-24 24 56 79
E aleksandra@co-workx.nl
www.co-workx.nl
www.Twitter.com/Co_Workx

Ecobreeze_lrIsomodule_lr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: