Dassault Systèmes versnelt realistisch beoordelen van productprestaties met Abaqus 6.10-EF

SIMULIA biedt nieuwe mogelijkheden voor high performance computing met eindige-elementenanalyse en multi-fysische simulaties

Maarssen, 25 januari 2011 – Dassault Systèmes introduceert versie 6.10-EF (Extended Functionality) van Abaqus. Deze versie maakt deel uit van het SIMULIA-portfolio. Ontwerpers, ingenieurs en onderzoekers in tal van branches kunnen Abaqus 6.10-EF inzetten om het fysieke gedrag van materialen en producten snel op realistische wijze te kunnen beoordelen. Hierdoor zijn ze in staat productprestaties te verbeteren en de tijd en kosten voor het ontwerp te reduceren.

Abaqus maakt gebruik van de eindige-elementenmethode (e.e.m.), waarmee complexe systemen en constructies worden ontworpen op basis van het voorspellen van de eigenschappen en werking. Dankzij het gebruik van de e.e.m. kunnen virtuele modellen van producten worden gemaakt en het gedrag worden gesimuleerd. Hierdoor is het ontwikkelen van prototypes niet altijd meer nodig. Organisaties kunnen dankzij Abaqus 6.10-EF ontwikkelingstijd en kosten besparen, doordat het ontwerpen van nieuwe producten sneller en eenvoudiger kan worden gevalideerd en geoptimaliseerd. Tegelijkertijd wordt het productontwikkelingsproces efficiënter doordat de nauwkeurige simulaties het gedrag van producten en materialen in de praktijk beter benaderen.

Nieuwe functionaliteiten
Abaqus 6.10-EF biedt enkele krachtige uitbreidingen op het gebied van het modelleren, visualiseren, analyseren van mechanische contacten en het verbeteren van de productprestaties. Een van de verbeteringen op het gebied van het modelleren, is de vereenvoudiging van het definiëren van substructures. Abaqus-gebruikers kunnen nu gemakkelijker een substructure van een specifiek deel van hun product maken, deze in het globale model importeren, de resultaten al tijdens een analyse bekijken en de substructures hergebruiken in toekomstige modellen. Dit bespaart een aanzienlijke hoeveelheid modelleer- en rekentijd.

Praktijkervaring
‘De achteruitkijkspiegelsystemen die we aan producenten van middelzware en zware vrachtwagens leveren, bestaan uit een aantal veel voorkomende subsamenstellingen. Een voorbeeld zijn de actuatoren die in veel verschillende spiegelsystemen worden gebruikt’, zegt dr. Rolf Swardt, hoofdingenieur en specialist eindige elementen van Lang Mekra. ‘De nieuwe substructure functionaliteit in Abaqus 6.10-EF stelt ons in staat zeer gedetailleerde eindige-elementenmodellen van deze componenten te ontwikkelen en ze vervolgens in nieuwe systemen te hergebruiken. Dit reduceert niet alleen onze constructietijd van de modellen, maar verkort tevens de intensieve analyse van de eigenfrequenties die we altijd uitvoeren om te grote trillingen tijdens het gebruik van onze producten te voorkomen.’

21

Composietstructuur

Extended Finite Element Method
De laatste versie breidt ook de mogelijkheden van de Extended Finite Element Method (XFEM) in Abaqus uit. Gebruikers kunnen hiermee voorspellen hoe scheuren groeien als gevolg van laagcyclische vermoeiing. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een thermische analyse van de gevolgen van het opwarmen en afkoelen van de uitlaat van een motor, maar de functie kan ook worden gebruikt om de levensduur en schadetolerantie van composieten structuren met complexe faalmechanismen te bepalen.

22

Cilinder met rubberen afdichting van een zuiger 

Nauwkeurige simulaties
Abaqus 6.10-EF levert tevens nieuwe geavanceerde contact- en mechanicaoplossingen die de nauwkeurigheid en efficiëntie van levensechte simulaties van ontwerpen verbeteren. Zo is het mogelijk om met de nieuwe CFD solver de lekkage van vloeistof te simuleren tussen twee 3D-componenten die met elkaar in contact zijn. De ongelijk aangebrachte belasting van een zuiger kan bijvoorbeeld gedurende het gebruik resulteren in vloeistoflekkage tussen de rubberen afdichting en de cilinder. Abaqus ondersteunt nu de mogelijkheid 3D-vloeistofdruk-belasting te combineren met alle beschikbare contactmodellen. Hierdoor zijn organisaties in staat om tot zeer nauwkeurige en betrouwbare simulaties te komen.

23

NHV-analyse voor een truck

Anderhalf keer sneller dan andere oplossingen
Tot slot leidt Abaqus met de 6.10-EF tot aanzienlijke snelheidsverbeteringen. Zo is er de mogelijkheid om de Automatic Multilevel Substructuring (AMS) eigensolver zeer efficiënt geparallelliseerd uit te voeren, waardoor een analyse van eigenfrequenties (bijvoorbeeld een NHV-analyse voor een truck) veel sneller kan verlopen. Naar schatting is de AMS eigensolver van SIMULIA met vier cores zo’n anderhalf keer sneller dan vergelijkbare oplossingen.

Nederlandse gebruiker
Abaqus kent een zeer uitgebreide functionaliteit om tot een maximale verbetering van de productprestaties te komen. Om het maximale resultaat te realiseren, kiezen tal van gebruikers voor een nauwe samenwerking met de servicesafdeling van Dassault Systèmes in de Benelux. Zo zet het Nederlandse Bosal International Abaqus in om robuuste uitlaatsystemen voor de automobielindustrie te ontwerpen. ‘Het support team van Dassault Systèmes beschikt over de technische kennis die nodig is om onze problemen te begrijpen en snel een zinvol antwoord te geven op onze vragen. Voor Bosal International is deze kwalitatief hoogwaardige support een belangrijke reden de Abaqus-oplossing te blijven inzetten.’

Kijk voor meer informatie op www.simulia.com/products/products.html.

Over SIMULIA
SIMULIA is de merknaam van Dassault Systèmes en omvat een breed portfolio van oplossingen voor het maken van realistische simulaties. Een van deze oplossingen is de Abaqus-product suite dat producten omvat voor eindige elementen en multi-fysische analyses, die inzicht in uitdagende engineering-problemen kunnen leveren. SIMULIA SLM (Simulation Lifecycle Management) is voor het beheer van simulatiedata, analyseprocessen en het beheren van het intellectueel eigendom.

Door de bewezen technologie, hoogwaardige kwaliteit en een superieure klantenondersteuning, maakt SIMULIA realistische simulaties tot een integraal bedrijfsonderdeel dat de prestatie van producten verbetert, het aantal fysieke prototypen reduceert en innovatie stimuleert. Met de hoofdvestiging in Providence, RI, USA, maakt SIMULIA voor de verkoop, diensten en ondersteuning gebruik van een wereldwijd netwerk met regionale kantoren en resellers. Ga voor meer informatie naar: www.simulia.com.

Over Dassault Systèmes
Als grootste aanbieder van 3D- en Product Lifecycle Management (PLM-) oplossingen ter wereld, is Dassault Systèmes van grote waarde voor meer dan 115.000 klanten in tachtig landen. Als pionier op het gebied van 3D-software sinds 1981, bieden de applicaties van Dassault Systèmes een 3D-visie voor de hele levenscyclus van producten. Van concept en onderhoud tot recycling. Het portfolio van Dassault Systèmes bestaat uit CATIA voor virtueel productontwerp – SolidWorks voor 3D mechanisch ontwerp – DELMIA voor virtuele productie – SIMULIA voor virtueel testen – ENOVIA voor wereldwijd collaborative lifecycle management en 3DVIA voor levensechte online 3D-ervaringen. Kijk voor meer informatie op http://www.3ds.com.

Contact
Theo Verbruggen
Simulia Benelux B.V.
+31 (0)346 585 710
E-mail: simulia.benelux.info@3ds.com

Co-Workx
Aleksandra Andjelic
Tel: +31 (0)6-24 24 56 79
E-mail: aleksandra@co-workx.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: