Dassault Systèmes sluit 2010 sterk af

Zowel kwartaal- als jaarcijfers boven verwachting

Logo_dassault_systemes

Maarssen, 28 februari 2011 – Met een uitstekend vierde kwartaal heeft Dassault Systèmes alle doelstellingen voor 2010 gerealiseerd. Zo groeide de omzet in 2010 met 20 procent (cc*) naar € 1,56 miljard, conform IFRS-richtlijnen (International Financial Reporting Standards) en met 21 procent (cc) naar € 1,58 miljard voor wat betreft de niet onder IFRS gedefinieerde opbrengsten. De winst per aandeel steeg met 27 procent (IFRS) en 34 procent (niet-IFRS) naar respectievelijk € 1,82 en € 2,50, terwijl de nettowinst uit alle bedrijfsresultaten € 408 miljoen bedroeg. Mede dankzij de goed presterende verkoopkanalen en de succesvolle integratie van IBM PLM verwelkomde Dassault Systèmes in 2010 ruim 16.000 nieuwe klanten.

‘Samengevat hebben we een geweldige afsluiting van een prima jaar gehad’, licht President en Chief Executive Officer Bernard Charlès van Dassault Systèmes de vierde kwartaalcijfers toe. ‘Onze verkopen werden aan het begin van het vierde kwartaal alleen maar sterker, wat leidde tot een omzetgroei in nieuwe licenties van 33 procent, gecorrigeerd voor koerswisselingen. Alle merken en verkoopkanalen hebben aan die boven verwachting liggende prestatie bijgedragen. Versie 6 is in dit kwartaal vaak verkocht, bij zowel nieuwe als bestaande klanten en wij zien een belangrijk omslagpunt in de adaptatie van onze Versie 6 PLM 2 applicaties.’

Omzetgroei Q4
In het vierde kwartaal groeide de IFRS en niet-IFRS omzet met respectievelijk 29 en 31 procent (cc). Dit is in lijn met de groei in softwareopbrengsten die stegen met 32 en 33 procent. Voor de inkomsten uit nieuwe licenties werd zowel conform IFRS als niet-IFRS een groei van 33 procent genoteerd, terwijl dit voor licentieverlengingen respectievelijk 31 en 33 procent bedroeg. Dit komt door een groter aantal abonnementen en meer handelsactiviteiten in 2010 in vergelijking met 2009. Ongeveer € 11 miljoen van de niet-IFRS terugkerende softwareopbrengsten is gerelateerd aan onderhoudswijzigingen en vergelijkbare eenmalige aanpassingen. Diensten en andere opbrengsten (IFRS en niet-IFRS) droegen voor 11 procent (cc) bij aan de omzetgroei.

Groei producten
Wat producten betreft groeide de IFRS omzet van PLM-software met 34 procent (cc), van CATIA met 43 procent (cc), ENOVIA met 32 procent (cc) en andere PLM-software met 21 procent (cc). De omzet uit 3D-software groeide met 22 procent (cc). Het aantal nieuwe commerciële SolidWorks-licenties steeg in het vierde kwartaal met 22 procent tot 11.983.

Netto-bedrijfsmarge
Terwijl het bedrijfsresultaat in het vierde kwartaal met 36 procent groeide, daalde de winst per verwaterd aandeel met 2 procent. Dit komt door een tijdelijk belastingvoordeel in 2009. De niet-IFRS opbrengsten per verwaterd aandeel namen met 22 procent toe tot € 0,83, wat in principe overeenkomt met een toename van het bedrijfsresultaat met 43 procent. De IFRS netto-bedrijfsmarge bedroeg in het vierde kwartaal van 2010 27,0 procent. De niet-IFRS netto-marge steeg van 32,6 procent naar 33,9 procent in vergelijking met het vierde kwartaal in 2009.

Groeimarkten
‘Ook de financiële prestaties van Dassault Systèmes waren erg sterk in 2010’, constateert Bernard Charlès. ‘De opbrengsten uit nieuwe licenties steeg met 30 procent, gecorrigeerd voor koerswisselingen, waaruit duidelijk blijkt dat de integratie van IBM PLM succesvol was. De niet-IFRS winst per verwaterd aandeel steeg met 34 procent, terwijl onze niet-IFRS netto-bedrijfsmarge op 28,6 procent uitkwam. Deze resultaten onderstrepen de brede interesse in onze producten, waarbij alle merken een groei met dubbele cijfers laten zien. Ook is er vooruitgang in onze diversificatie van de industrieën, met vooral een robuust jaar in high-tech en energie en een goede groei in de automobielsector en industriële apparatuur.’

In 2010 groeide de IFRS en niet-IFRS totale omzet met respectievelijk 20 en 21 procent (de omzet uit software respectievelijk 23 en 24 procent) (cc). Het bedrijf zag een toename van investeringen in de automobielsector en de producenten van industriële apparatuur ten opzichte van 2009. Geografisch gezien nam Europa ongeveer 45 procent (cc) van de totale opbrengsten voor haar rekening, Noord- en Zuid-Amerika 29 procent (cc) en Azië 26 procent (cc). Voor wat betreft nieuwe licenties groeide de IFRS en niet-IFRS omzet 30 procent. Bij de terugkerende softwareopbrengsten bedroeg die groei respectievelijk 21 en 23 procent, wat in 2010 ongeveer overeenkomt met 72 procent van de totale softwareomzet, vergeleken met 73 procent in 2009. Diensten en andere opbrengsten (IFRS en niet-IFRS) stegen in de tweede helft van 2010, maar daalden in het gehele jaar met 3 procent (cc), door lagere investeringen in software in 2009.

PLM-software
Verdeeld naar de verschillende producten groeide de IFRS omzet van PLM-software met 26 procent (niet-IFRS 27 procent), de CATIA-opbrengsten met 31 procent, ENOVIA met 29 procent en andere PLM-software met 16 procent (gerekend in cc). Mainstream 3D noteerde een recordomzet van € 311,5 miljoen (IFRS en niet-IFRS), waarbij het aantal nieuwe commerciële SolidWorks-licenties met 18 procent steeg naar 42.205, vergezeld van sterke verkoopresultaten in product-datamanagement en simulatiesoftware. Het totale aantal verkochte commerciële licenties en educatielicenties van SolidWorks oversteeg eind 2010 de grens van 1,5 miljoen.

Belastingvoordelen
De bedrijfsopbrengsten van Dassault Systèmes groeiden met 39,4 procent tot € 322 miljoen (IFRS) en met 44,0 procent tot € 451,7 miljoen (niet-IFRS). De niet-IFRS netto-bedrijfsmarge was geheel in lijn met de doelstellingen en groeide in 2010 tot 28,6 procent in vergelijking met 25,0 procent het jaar ervoor. De netto-bedrijfsmarge profiteerde hierbij van de wisselkoersen en de impact van een verandering in de belastingwetgeving. Dit resulteerde in de classificatie als inkomstenbelasting van enkele Franse belastingen, die voorheen nog als bedrijfskosten werden aangemerkt. De nettowinst per verwaterd aandeel steeg met 27,3 procent tot € 1,82 (IFRS) en 34,4 procent tot € 2,50 (niet-IFRS).

Quote Bernard Charlès
‘Momenteel hebben al meer dan 600 bedrijven om verschillende redenen PLM 2 geadopteerd, met onze Versie 6. Cruciaal hierbij is de aantrekkingskracht van alle online features, de realtime samenwerkingsmogelijkheden en de creatie, het beheer en de bescherming van intellectueel eigendom die Versie 6 biedt. Wij zijn dan ook blij te kunnen meedelen dan BMW Versie 6 heeft gekozen als nieuw platform voor embedded systeemarchitectuur, integratie en ontwerp. Zij en onze klanten vertellen ons dat PLM 2 met Versie 6 de beste manier is om een open en toch goed beveiligde samenwerking tussen toeleveranciers en partners te realiseren.’

Over het komende jaar zegt Bernard Charlès: ‘In 2011 willen wij nog meer diversificatie en uitbreiding bewerkstelligen in alle sectoren van de wereldwijde economie, met onze search-based applicaties (SBA) en de focus op innovatie door communities. En, zoals onze financiële doelstellingen aangeven, moet 2011 wederom een goed jaar worden met dubbele cijfers aan opbrengsten uit nieuwe licenties.”

* cc: alle percentages zijn vermeld als ‘constant currency’, en daarmee gecorrigeerd voor koerswisselingen.

Over Dassault Systèmes
Als grootste aanbieder van 3D- en Product Lifecycle Management (PLM-) oplossingen ter wereld, is Dassault Systèmes van grote waarde voor meer dan 115.000 klanten in tachtig landen. Als pionier op het gebied van 3D-software sinds 1981, bieden de applicaties van Dassault Systèmes een 3D-visie voor de hele levenscyclus van producten. Van concept en onderhoud tot recycling. Het portfolio van Dassault Systèmes bestaat uit CATIA voor virtueel productontwerp – SolidWorks voor 3D mechanisch ontwerp – DELMIA voor virtuele productie – SIMULIA voor virtueel testen – ENOVIA voor wereldwijd collaborative lifecycle management en 3DVIA voor levensechte online 3D-ervaringen. Kijk voor meer informatie op http://www.3ds.com.

Contact
Co-Workx
Aleksandra Andjelic
Tel: +31 (0)6-24 24 56 79
E-mail: aleksandra@co-workx.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: