‘Staying Alive’: 3D-ervaring helpt mensenlevens redden

EHBO leren met online 3D-ervaringsplatform van Dassault Systèmes
Maarssen, 28 november 2011 Dassault Systèmes, leverancier van 3D- en Product Lifecycle Management (PLM)-oplossingen, heeft de online 3D-ervaring ‘Staying Alive‘ gelanceerd. Dit platform is samen ontwikkeld met partner iLUMENS, een medisch laboratorium van de Parijse Descartes Universiteit, dat simulatietechnologie gebruikt voor medische trainingen. Op de Staying Alive-website, kunnen zowel professionele zorgverleners als het grote publiek leren hoe ze moeten handelen en welke technieken nodig zijn om het leven van mensen met een hartaanval te redden.

 

Levensreddende 3D-applicatie
Met dit project laat Dassault Systèmes zien dat het bedrijf zich inzet voor het bestrijden van hartaanvallen, een van de grootste zorgen ter wereld in de gezondheidszorg, en daarmee de grenzen van zijn digitale oplossingen verlegt. In een virtuele wereld kan iedereen zichzelf trainen in levensreddende technieken.

 

Zowel professionele zorgverleners als het grote pubSEBliek kunnen de toepassing van EHBO visualiseren en trainen, door in een 3D en webgebaseerde omgeving samen te werken. Ze kunnen hun resultaten evalueren en dankzij een
Facebook-applicatie zelfs trainingsessies met vrienden houden. Deze ervaring heeft als doel om het aantal sterfgevallen ten gevolge van een hartstilstand te helpen reduceren. Jaarlijks sterven er in de Verenigde Staten 250.000 en in Frankrijk 40.000 mensen aan een hartaanval. Volgens De Hartstichting is het aantal mensen dat in Nederland door acuut hartfalen sterft zo’n 11.000 per jaar.

 

Simuleren van realistische ervaringen
“Deze realistische virtuele 3D-applicaties omvatten veel meer dan serious gaming”, zegt Alexandre Mignon, MD, PhD, MBA, professor Anesthesiology & Intensive Care Medicine en manager van het iLUMENS, AP-HP. “Iedereen kan door iets zelf te doen snel leren, terwijl informatie beter wordt onthouden. ‘Staying Alive’ is het eerste medische initiatief in zijn soort, met als doel een optimale training van technieken te bieden. Deze technieken kunnen zo vaak als nodig worden herhaald voordat ze op echte patiënten worden toegepast. Dit project is gebaseerd op realistische ervaringen. Het stelt iedereen in staat om de reflexen te leren die ze moeten toepassen zodra er om professionele noodhulp is gevraagd.”

 

Philips HeartStart-defibrillator
Veel bedrijven die medische apparatuur leveren, gebruiken oplossingen van Dassault Systèmes om hun producten in 3D te ontwerpen. Een van die bedrijven is Philips, die de HeartStart (HS1) defibrillator speciaal heeft ontwikkeld om door iedereen te kunnen worden gebruikt. Daarom is deze defibrillator in virtuele vorm in het ‘Staying Alive’-project gebruikt. Mensen kunnen zo het apparaat in verschillende situaties uittesten, simulaties uitvoeren, trainingen volgen en zij kunnen onderhoudsinstructies communiceren.

 

Meer medische toepassingen
“Wij geloven dat de virtuele wereld kan helpen om onze echte wereld te verbeteren”, zegt Frédéric Vacher, directeur Content & Media Strategy Marketing van Dassault Systèmes. “Daarom voorzien wij de medische wereld van dezelfde technologieën die onmisbaar zijn gebleken in andere industrieën. Met deze innovatie en levensechte ervaringen openen wij de deur naar nieuwe manieren om 3D-simulatie te gebruiken en ook spreken we een nieuwe doelgroep aan.” Binnenkort komen er vergelijkbare medische toepassingen beschikbaar onder de naam MEDUSIMS.

 

De levensechte ervaring die met 3DVIA Studio van Dassault Systèmes is ontwikkeld, is beschikbaar via www.stayingalive.fr/en en www.3dvia.com.
Over Dassault Systèmes   Als grootste aanbieder van 3D- en Product Lifecycle Management (PLM-) oplossingen ter wereld, is Dassault Systèmes van grote waarde voor meer dan 130.000 klanten in tachtig landen. Als pionier op het gebied van 3D-software sinds 1981, bieden de applicaties van Dassault Systèmes een 3D-visie voor de hele levenscyclus van producten. Van concept en onderhoud tot recycling. Het portfolio van Dassault Systèmes bestaat uit CATIA voor virtueel productontwerp – SolidWorks voor 3D mechanisch ontwerp – DELMIA voor virtuele productie – SIMULIA voor virtueel testen en het simuleren van multi-fysica – ENOVIA voor wereldwijd “Collaborative Lifecycle Management” en 3DVIA voor levensechte online 3D-ervaringen. Kijk voor meer informatie op http://www.3ds.com/.

 

CATIA, DELMIA, ENOVIA, EXALEAD, SIMULIA, SolidWorks and 3DVIA zijn geregistreerde handelsmerken van Dassault Systèmes of zijn dochterondernemingen in de USA en/of andere landen.
Contact
Co-Workx
Peter Gloudemans    
Tel: +31 (0)6-53471777

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: