Markt ziet sterke toename van kansen voor domotica

Onderzoek trends in domotica door Schneider Electric
Haarlem 21 december 2011 – Tijdens de beurs Domotica & Slim Wonen in het Evoluon in Eindhoven, voerde Schneider Electric een onderzoek uit naar de trends in de domoticamarkt. Gebruikersvriendelijkheid, inzicht in kosten en energiebesparing zijn kernelementen die de domoticamarkt een stimulans kunnen geven, zo was de mening van de ondervraagden.
 
De populariteit van smartphones en tablets geeft de domoticamarkt een impuls. Dat blijkt uit het onderzoek dat Schneider Electric hield onder bezoekers van de vakbeurs Slim Wonen. Maar liefst 38 procent van de bezoekers gaf aan dat een koppeling met een smartphone of tablet de killerapplicatie van domotica zou kunnen zijn. Twintig procent van de bezoekers zag deze rol weggelegd voor energiebesparing.
 
Inzicht in energieverbruik
Domotica, het slim aan elkaar koppelen en beheren van apparatuur en gegevens, is echter bij eindgebruikers nog niet bekend genoeg. Volgens de bezoekers zijn onbekendheid, samen met angst voor hoge gebruikskosten de oorzaak waarom klanten afzien van aankoop van een domoticasysteem. Wanneer eindgebruikers door domotica echter beter inzicht zouden krijgen in
hun energieverbruik, zou dit een stimulans zijn voor de verkoop van domoticasystemen, zo vindt 59 procent van de deelnemers aan het onderzoek.
 
Toekomt voor woningen en kantoren 
Marcel Zonneveld, Vice President Power Transactional Business van Schneider Electric, geeft aan dat de toekomst in de domoticamarkt dan ook ligt bij oplossingen die het energieverbruik inzichtelijk maken. ‘Zowel de woningbouw als utiliteit hebben behoefte aan meer informatie over het verbruik van de verlichting, HVAC, en zonwering. Het verbruik moet gedetailleerd inzichtelijk worden gemaakt. Zo zijn de belastingen hiervan interessant, evenals het energieverbruik van de verlichting en HVAC apart. De verzamelde gegevens kunnen vervolgens worden toegezonden aan het gebouwbeheersysteem via KNX.’
 
Een andere trend is het gebruiksgemak via KNX. Hiermee is het mogelijk verlichting, verwarming, zonwering en airconditioning draadloos te bedienen vanaf een touchscreen.

Opleidingsbehoefte 

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat het installeren en programmeren van domoticasystemen door slechts weinig installateurs en adviseurs in de praktijk wordt uitgevoerd. Maar liefst 65 procent gaf aan geen ervaring te hebben met het programmeren van domoticasystemen. Daarom is het volgens Marcel Zonneveld noodzakelijk om een uitgebreid scholingsprogramma op te zetten over domotica en KNX.
 
Over het onderzoek 
Het onderzoek is uitgevoerd onder honderd bezoekers aan de beurs Domotica en Slim Wonen. Van de respondenten treedt 43 procent op als installateur of adviseur in de elektrotechnische markt.
 
Over Schneider Electric
Als wereldwijd specialist in energiemanagement, met vestigingen in meer dan honderd landen, biedt Schneider Electric geïntegreerde oplossingen om energie veilig, betrouwbaar, efficiënt, productief en groen te maken voor meerdere marktsegmenten. Schneider Electric heeft leidende posities in energie & infra, industriële processen, gebouwautomatisering en data- & netwerkcenters, alsmede een brede aanwezigheid in woningbouwapplicaties. In 2010 hebben ruim 110.000 medewerkers een omzet gerealiseerd van meer dan 19,6 miljard euro. Onder het motto ‘make the most of your energy’ helpt Schneider Electric mensen en bedrijven het maximale uit hun energie te halen.
Contact
Schneider Electric                                                                                  
Nanda Hoefsmid                                                                                       
Tel: +31 (0)23-512 42 77                                                                         

Co-Workx
Yvonne Keijzers
Tel: +31 (0)6-21 89 69 86

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: