Sport42.com: in een jaar van nul naar 50.000 leden

Sport42.com van Jorrit Hertsenberg groeide in een jaar uit tot een drukke site, gebouwd door een virtueel team, waar sporters uit veertien landen sportmaatjes vinden. En soms dates. Herstenberg bouwde een jaar in stilte en treedt nu naar buiten.

Nooit van gehoord, Sport42. Vertel eens?

Sport42 is een site voor het vinden van sportmaatjes. Leden kunnen iemand vinden om mee te wandelen, dansen, tennissen, fietsen enzovoort. Sport42 (Sport for two) zit daarmee in de matchmaking industrie, die vooral gedomineerd wordt door relatiedating. Vaak vragen mensen of het geen verkapte datingsite is. En dat is het niet. Het overgrote deel zoek serieus naar een sportmaatje. Ze willen gewoon actief zijn en zoeken een maatje als stok achter de deur of voor de gezelligheid.

Sport42 ging in januari 2012 live en is inmiddels actief in 14 landen. De meest actieve landen zijn Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Duitsland en Italië. Tussen de landen zijn verschillen, maar die zijn niet bijster verrassend. In Polen zijn weinig golfmaatjes, want ze hebben nog niet veel golfbanen. In Oostenrijk zitten veel skimaatjes en in Amerika veel hiking. Dansen en hardlopen is overal populair.

Sinds kort is Sport42 ook actief in Turkije en daar hebben we hoge verwachtingen van. Op een datingcongres in Parijs legt een Turkse ondernemer uit dat relatiedating daar nogal gevoelig ligt. Je komt er als vrouw in Turkije niet zomaar voor uit dat je een partner zoekt. We verwachten dat Turkse singles daardoor eerder een sportdate zullen maken. In Turkije is Sport42 dus waarschijnlijk wel een verkapte datingsite.

Sport42 werkt volgens het freemium concept. Gratis uitproberen en rondkijken, maar wil je volledig toegang, dan kies je voor een premium lidmaatschap. Overigens werkt Sport42 niet met automatische verlengingen. Daarin zijn we nogal Rooms, want de hele kranten-, fitness- en datingwereld hangt aan elkaar van deze verlengingen. Sport42 verdient hierdoor misschien wat minder, maar we hebben amper klachten en veel meer tevreden klanten.

De organisatie is volledig virtueel. Gemiddeld zijn er zo’n tien mensen bij Sport42 betrokken. In elk land zit iemand voor klantenservice, redactie en eenvoudige marketingtaken. Verder heb ik een online marketeer in Oostenrijk en zit development in India. Alles verloopt via sites als Elance en oDesk. Ik zit inmiddels vijftien jaar in het online vak, maar ben toch verbaasd hoe makkelijk dat gaat. Een complete virtuele organisatie zonder mensen in loondienst. Google Docs, Google Sites, Dropbox, Skype, Elance en klaar. Incidenteel designwerk regelen we via 99designs. Ik kan nog wel een tijdje doorgroeien op deze manier.

Probeer je zo niet direct te concurreren met Runkeeper en Nike+? 

Nee. Onze focus is echt nieuwe mensen leren kennen om mee te sporten. Alle bijzaken, waar zelfs het daadwerkelijke sporten bij hoort, laten we ongemoeid. In ons platform zit geen agendafunctie, geen prestatiemeter, geen Google Maps met sportplekken en je kan ook geen sportgroepjes maken. Allemaal waste en het leidt af van dat ene ultieme doel: het vinden van een geschikt sportmaatje. Keep it simple en focus, iedereen roept het maar wij doen het ook.

En het werkt. In één jaar hebben we rond de 50.000 leden die samen 300.000 berichten hebben verstuurd. Het is geen community en dat willen we ook niet worden. Het is een service. Als je een sportmaatje hebt gevonden hopen we dat je je snel uitschrijft. Niet-actieve leden vervuilen alleen maar de database. De retentie zit ‘m in het goede product en het vriendelijke betaalmodel (geen verlengingen). Als het gevonden sportmaatje ermee ophoudt of ze gaan verhuizen dan komen ze weer terug.

Kortom, we onderscheiden ons door focus en de klantvriendelijke benadering.

Waarop ligt de focus voor 2013?

Groeien in aantallen en gebruik. Groeien in aantallen gaan we doen door in 2013 een SEO-slag te maken. Tot nu tot groeien we voornamelijk door SEA, maar daar moet SEO nu dus aan worden toegevoegd. Dat is best lastig. Hoe belangrijk wordt Google+ bijvoorbeeld? Uiteraard gaan we ook gewoon door met het verder optimaliseren van de SEA-campagnes en blijven we leden motiveren om ons sociaal te helpen.

Het stimuleren van gebruik gaan we doen door in 2013 mobiele diensten te ontwikkelen. De site werkt prima op tablets, maar daarmee heb je nog geen mobiele oplossing. Momenteel zijn we aan het onderzoeken of we voor HTML5, Responsive Design of Native Apps moeten gaan.

En misschien gaan we in 2013 ook op zoek naar een partner om te groei te versnellen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: