Identity en access management cruciaal voor innovatie en groei bij Nederlandse bedrijven

Onderzoek CA Technologies: slechts 47 procent van bedrijven in de Benelux gebruikt een IAM-strategie

Utrecht, 13 mei 2013 – Nederlandse organisaties erkennen dat een vooruitstrevende aanpak van Identity & Access Management (IAM) cruciaal is voor het realiseren van innovatie en groei voor hun bedrijf. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Digital identities and the open business‘, van CA Technologies. De resultaten tonen echter ook aan dat Nederlandse organisaties achterlopen met het toepassen van IAM ten opzichte van andere Europese landen, ondanks het feit dat zij het belang van een IAM-oplossing inzien. Voor het onderzoek zijn 337 Europese business en IT-professionals ondervraagd, waarvan 45 uit de Benelux (22 uit Nederland en 23 uit België).

Bedrijven uit Benelux scoren laag
Slechts 47 procent van de organisaties uit de Benelux gebruikt momenteel een IAM-strategie (on-premise, on-demand of via een hybride-model). Dit is het laagste gebruikspercentage van alle Europese landen, waarvoor een gemiddeld gebruikspercentage van 70 procent geldt. De bedrijven uit de Benelux die wel IAM toepassen, zijn hier overigens wel bijzonder succesvol in.

“Identiteit is van cruciaal belang voor iedere organisatie”, zegt Paul Ferron, Director Security Solutions EMEA bij CA Technologies. “Dit Europese onderzoek levert het overtuigende bewijs dat IAM is geëvolueerd van enkel een beveiligingsoplossing naar een drijvende kracht van de business voor Nederlandse organisaties. Nu bedrijfstransacties steeds vaker online plaatsvinden, cloud-diensten populairder worden en social media mainstream wordt, riskeren Nederlandse bedrijven een forse achterstand op de concurrentie als zij niet snel een effectieve IAM-strategie in gebruik nemen. Een vooruitstrevende IAM-oplossing kan deze bedrijven namelijk helpen bij het creëren van nieuwe online inkomstenbronnen, bij het verbeteren van de klanttevredenheid en uiteindelijk bij het aandrijven van innovatie en groei voor de organisatie.”

Belang van authenticatie
Het onderzoek toont aan dat er drie belangrijke redenen zijn waarom de authenticatie van maar ook het begrijpen van gebruikers zo belangrijk is voor het succes van Nederlandse bedrijven:

1. Openstellen van toepassingen
Maar liefst 84 procent van de ondervraagde organisaties uit de Benelux stelt zijn IT-toepassingen open voor gebruikers van klantenorganisaties, consumenten of beide. In andere Europese landen ligt het percentage bedrijven dat zijn toepassingen voor deze groepen openstelt op slechts 58 procent. Driekwart van de Benelux-respondenten geeft aan dat hun organisatie tot deze openstelling is overgegaan om direct en online met externe gebruikers te kunnen handelen. Geavanceerde IAM maakt het in dit soort situaties mogelijk om op efficiënte wijze transacties tot stand te brengen. Respondenten gaven bovendien aan dat IAM er tevens voor zorgt dat alle gebruikers gemakkelijk toegang krijgen tot de benodigde middelen, terwijl de juiste niveaus van security en compliance behouden blijven.

2. Toenemend gebruik van cloud-diensten
Een tweede reden waarom organisaties uit de Benelux veel waarde hechten aan authenticatie en het begrijpen van de eisen en wensen van gebruikers, is het toegenomen gebruik van cloud-diensten. IAM is essentieel om het gebruik van de cloud mogelijk te maken. 31 procent van de bedrijven is het bijvoorbeeld “eens” of zelfs “zeer eens” met de stelling dat IAM belangrijk is voor het leveren van toegang voor Software as a Service (SaaS) en andere cloud-bronnen. Ongeveer 67 procent van de bedrijven uit de Benelux is tevens van mening dat er specifieke voordelen te halen zijn uit het gebruik van IAM-as-a-Service (IAMaaS). Zo zegt 63 procent dat het cloud-gebaseerde IAM-model het eenvoudiger maakt om samen te werken met externe gebruikers. Daarnaast is 60 procent het erover eens dat het de managementkosten verlaagt en is 37 procent van mening dat IAMaaS de mogelijkheid biedt om nieuwe online inkomstenbronnen te creëren. Vanwege een groeiende diversiteit in gebruikers en identiteiten, investeren bedrijven uit de Benelux in IAM-oplossingen die meerdere identiteiten en federatieve toegang aan elkaar koppelen. IAM gebruikt hiervoor single sign-on (SSO) dat een centrale beleidshandhaving biedt voor zowel on-premise als on-demand-toepassingen.

3. Social media-identiteit belangrijkste identiteitsbron
De derde reden dat vooruitstrevende bedrijven uit de Benelux een duidelijke Return on Investment (ROI) in IAM zien, is het groeiende gebruik van social media als de belangrijkste bron voor identiteit. Er is overduidelijk bewijs dat deze organisaties steeds vaker social media gebruiken als onderdeel van een IAM-strategie. De resultaten van het onderzoek wijzen uit dat 74 procent van de Benelux-respondenten social media al gebruikt of van plan is te gaan gebruiken om potentiële klanten te identificeren en om met hen te communiceren. Een praktijkvoorbeeld is een organisatie die een rond internet gecentreerd bedrijfsmodel heeft, zoals een website voor het downloaden van muziek en zijn gebruikers daarop de mogelijkheid biedt om in te loggen via hun Facebook-identiteit. Zelfs Europese overheden evalueren momenteel het gebruik van Facebook-identiteiten om op een veilige manier te kunnen communiceren met burgers.

Bring Your Own Identity
Het gebruik van social media leidt bovendien tot de opkomst van het bring-your-own-identity (BYOID)-concept, wat zowel op consumenten als op werknemers van toepassing is. De resultaten van het ‘Digital identities and the open business’-onderzoek geven aan dat werknemers hun identiteiten zullen meenemen bij het wisselen van baan, net zoals dit al bij smartphones en andere apparaten met toegangsbeveiliging gebruikelijk is. Bepaalde IAMaaS-systemen configureren vooraf koppelingen naar social media-websites, wat zorgt voor een eenvoudige samenwerking tussen de bedrijfsprocessen en BYOID.

Het bedrijfspotentieel van social media is daarnaast ook zeer groot: 78 procent van de bedrijven uit de Benelux maakt al gebruik van social media of heeft de intentie om social media in te zetten om bijvoorbeeld te achterhalen wat klanten wel of niet aanspreekt. Ongeveer 69 procent gebruikt nu ook social media – of wil dit in de toekomst gebruiken – om een koppeling te maken naar programma’s voor klantloyaliteit. Daarnaast gebruikt 65 procent van de respondenten social media om het klantbehoud te verbeteren.

IAM is meer dan security
Toch is het gebruik van social media-websites als identiteitsbron alleen mogelijk door het gebruik van IAM-toepassingen die geavanceerd genoeg zijn om meerdere identiteiten te ondersteunen. Marketingafdelingen kunnen niet verwachten dat gebruikers van social media-websites van een derde partij direct over te brengen zijn naar hun eigen toepassingen. Ook kunnen zij niet verwachten dat gebruikers meerdere keren inloggen of dat gebruikers verschillende formulieren invullen die telkens om dezelfde informatie vragen. Elk bedrijf dat de mogelijkheden daarom niet effectief aanpakt, zal daarmee verkoopkansen mislopen.

“IAM heeft veel meer te bieden dan enkel een betere beveiliging: het biedt organisaties nieuwe zakelijke mogelijkheden en biedt daarom een zeer hoge return on investment”, zegt Bob Tarzey, analist bij Quocirca, het bedrijf dat het onderzoek uitvoerde in opdracht van CA Technologies. “Digitale identiteiten maken het voor bedrijven mogelijk om te begrijpen waar gebruikers zijn. IAM stelt hen in staat om effectief interacties met de buitenwereld te controleren en om het potentieel van werknemers en de organisatie als geheel te maximaliseren.”

Over CA Technologies   
CA Technologies (NASDAQ: CA) helpt bedrijven met zijn IT management oplossingen complexe IT-omgevingen te beheren en te beveiligen, ter ondersteuning van flexibele business services. Bedrijven zetten CA Technologies software en SaaS-oplossingen in om innovatie te versnellen, infrastructuren te transformeren en gegevens en identiteiten te beschermen; van het datacenter tot in de cloud. Meer informatie over CA Technologies vindt u op http://www.ca.com

Abonneer op CA Technologies

CA-persberichten http://www.ca.com/us/rss/
CA Cloud Commons http://www.cloudcommons.com
CA YouTube Channel http://www.youtube.com/CAIncVideo
CA podcasts http://www.ca.com/us/rss/
CA blogs community.ca.com/blogs/Bloggers.aspx
CA Twitter twitter.com/ca_benelux

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: