Een wereld te winnen aan energiebesparing

Hoofddorp, 29 mei 2013 – Nederland bespaart te weinig energie en behaalt de vooraf gestelde EU-doelstellingen niet. Volgens Marcel Spijkers, Algemeen Directeur bij Schneider Electric, kunnen we veel leren van tal van buitenlandse voorbeelden waarmee forse besparingen mogelijk zijn.

Bedrijven zijn verantwoordelijk voor 2 procent van de CO2-uitstoot wereldwijd. Een recent rapport van de Verenigde Naties concludeert dat stedelijke gebieden inmiddels verantwoordelijk zijn voor 60 tot 80 procent van het wereldwijde energieverbruik, 70 procent van de CO2-uitstoot en meer dan 75 procent van de consumptie van natuurlijke bronnen. Hier valt dus veel te winnen aan energiebesparing.

Verlichting in Frankrijk
Hoewel er in Nederland ook de nodige initiatieven zijn om het energieverbruik terug te dringen, zijn er vooral succesvolle voorbeelden in het buitenland te vinden. Zo werd onlangs in Frankrijk een maatregel afgekondigd dat kantoren en winkels ‘s avonds geen verlichting mogen laten branden. De maatregel moet een besparing opleveren die gelijk is aan het energieverbruik van 750.000 huishoudens.

ESCO’s in Duitsland
In Berlijn hebben de Energy Service Companies (ESCO’s) door slim samen te werken al in 2010 een besparing van 26 procent op energieverbruik gerealiseerd. Uitgedrukt in geld hebben zij ongeveer 49 miljoen euro geïnvesteerd en besparen ondernemingen hiermee jaarlijks 11 procent op energiekosten. Een ESCO is een bedrijf dat de investering op zich neemt voor energiebesparingen en vervolgens de meest passende energieoplossing kiest om besparingen te realiseren.

Verplicht programma in Engeland
Ook andere landen laten zien dat energiebesparing werkt. Zo is het CRC Energy Efficiency Scheme uit Groot-Brittannië een verplicht programma voor grotere organisaties in de publieke en private sector om de CO2-uitstoot te verminderen. Groot-Brittannië wil in 2050 het energieverbruik met 80 procent verminderen ten opzichte van 1990.

Elektrisch vervoer in New York
Burgemeester Michael Bloomberg van New York ijvert ervoor om rond 2020 een derde van de taxivloot in New York op elektriciteit te laten rijden. De elektrische taxi’s moeten een voorbeeld zijn voor andere bewoners en hen aanzetten na te denken over brandstofverbruik.

‘Deze voorbeelden laten zien dat we met de huidige stand van de techniek en relatief lage investeringen aanzienlijk grote energiebesparingen kunnen behalen. Er is nog een wereld te winnen aan energiebesparing’, zegt Marcel Spijkers, Algemeen Directeur Schneider Electric. ‘De kennis en de techniek zijn er immers al. Laten we dus meer naar best practices uit het buitenland kijken en hier ook voordeel in Nederland mee behalen. Op de manier waarop we nu als land bezig zijn, redden we de doelstellingen van de EU immers niet.’

Over Schneider Electric
Als wereldwijd specialist in energiemanagement, met vestigingen in meer dan honderd landen, biedt Schneider Electric geïntegreerde oplossingen voor meerdere marktsegmenten. Schneider Electric heeft leidende posities in energie & infra, industrie & machinebouw, niet-residentiële gebouwen, datacenters & netwerken alsmede in de residentiële sector. De focus van Schneider Electric ligt op het veilig, betrouwbaar, efficiënt, productief en duurzaam maken van energie. In 2012 hebben ruim 140.000 medewerkers een omzet gerealiseerd van 24 miljard euro. Onder het motto ‘make the most of your energy’ helpt Schneider Electric mensen en bedrijven het maximale uit hun energie te halen.
http://www.schneider-electric.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: