MKB sterker als collabronaut

In het digitale tijdperk waarin we leven, is het belang van samenwerken groot. Noem het partnerships in cyberspace. Het MKB zou met deze manier van werken meer groei kunnen behalen. Een mooi voorbeeld hiervan is bol.com. Hun partnerprogramma is uitgegroeid tot een groot succes. Partners hebben de mogelijkheid om hun producten op de website van bol.com te plaatsen. De uiteindelijke koper heeft niet in de gaten dat de bestelling niet rechtstreeks bij bol.com wordt gedaan en de partner kan genieten van de bekendheid van bol.com. Een fantastische samenwerking dus, die zijn vruchten  heeft afgeworpen.

Rosabeth Moss Kanter heeft een mooie naam bedacht voor de trekkers van deze samenwerkingsrol: collabronauten. Een astronaut verlaat zijn eigen planeet om kennis op te doen van een onbekende wereld. De collabronaut werkt op dezelfde manier: hij is continu buiten zijn eigen omgeving op zoek naar nieuwe samenwerkingen ofwel collaboraties. Hij zoekt naar creatieve mogelijkheden en probeert voordeel te halen uit de krachtenbundeling met partners.

Het MKB kan hier  van leren. Samenwerking met andere bedrijven of kennisinstituten leidt  heel vaak tot innovatie. Toch blijkt uit SAP onderzoek  dat veel MKB-organisaties zich hier niet op richten. Zij zien vaak betere innovatiemogelijkheden in het verbeteren van de eigen producten of het verbeteren van de onderlinge samenwerking binnen hun organisatie. Uiteraard zijn productontwikkeling en een beter begrip van de ervaring van klanten ook belangrijke aspecten, maar in mijn ogen ligt er nog een wereld open in het opzetten van een ecosysteem.

Vanuit mijn eigen vakgebied zie ik fantastische mogelijkheden. Trends zoals social media, big data, analytics, cloud en mobiel brengen het MKB veel voordelen. Maar wat als je deze trends met elkaar combineert? Hiermee kunnen we veel bottlenecks voor organisaties oplossen en het concurrentievermogen ten opzichte van het buitenland aanzienlijk vergroten. De mogelijkheden strekken tot het ondenkbare. Feit is wel dat organisaties niet alle kennis in huis kunnen hebben. En zie daar mijn betoog: samenwerking met partners versterkt de expertise, zodat we met gecombineerde oplossingen de mooiste oplossingen kunnen bedenken.

MKB-organisaties moeten dus hun eigen vertrouwde specialisme verlaten om groei te bewerkstelligen. Ga als collabronaut te werk en zoek naar krachtenbundeling. Breng een ecosysteem op gang en werk aan het opbouwen en versterken van de onderlinge relaties. Overtuig iedereen in het ecosysteem dat de oude regels in de nieuwe economie niet meer gelden. Het is tijd om iets nieuws uit te proberen en op deze manier nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: