Praktische tips voor innovatie

De crisis zet alles op scherp. Wie zaken blijft doen zoals hij altijd heeft gedaan, haalt problemen op zijn hals. Uit tal van onderzoeken blijkt dat bedrijven die innoveren tot de winnaars behoren. Maar hoe doe je dat? Hier volgen vijf praktische tips, speciaal voor het midden- en kleinbedrijf.

Ga slimmer werken
Het nieuwe werken is niet gericht op harder of langer werken, maar op een slimmere manier. Het is mogelijk de effectiviteit van de medewerkers te verhogen door beter gebruik te maken van mobiele technologie. Iedereen werkt tegenwoordig met een smartphone, notebook of tablet. Het gebruik ervan is zich aan het verbreden van de consument naar zakelijk . Medewerkers blijven ermee in contact met collega’s, klanten en partners. Probeer het woon-werkverkeer te beperken door e-mail, orders, workflows, en dergelijke op afstand af te handelen. De buitendienstmedewerker heeft zijn klantgegevens online bij zich, kan zijn serviceorders mobiel bijhouden en is altijd up-to-date. De manager hoeft niet eerst naar kantoor om een goedkeuring te geven. Volgens marktonderzoeker IDG heeft 65 procent van de bedrijven die medewerkers toestaan hun eigen mobiele computers te gebruiken voor zakelijk werk een grotere productiviteit.

Verhoog de klantervaring
Niet alleen medewerkers zijn mobiel, het geldt natuurlijk ook voor klanten. Zij verwachten toegang te krijgen tot uw diensten met elk apparaat dat zij hebben, op elk moment dat zij dat wensen en vanaf elke plek waar ze zijn. Als dat niet lukt, dan is de concurrent één muisklik weg. Zorg dat u ook een mobiele website heeft, die meerdere besturingssystemen ondersteunt. Daarnaast is een goed afrekenmodel essentieel. Dit laatste betekent ook dat er een passende koppeling moet zijn tussen de front-end (website, apps) en de back-end waar de bedrijfssystemen draaien.

Gebruik al die data
In de afgelopen jaren hebben bedrijven enorm veel gegevens verzameld. Over hun eigen functioneren, over hun klanten, over markten; noem maar op. Technologie staat toe dat alle informatie in detail en permanent klaar staat voor gebruik. Binnen ‘swipe’-bereik zeg maar. Innoverende organisaties bedenken slimme toepassingen om die informatie om te zetten in actie. Zij verbeteren  hun bedrijfsvoering en betreden nieuwe markten. De nieuwste CRM-systemen geven een 360-graden klantbeeld door klantgegevens, besteldata, orderhistorie en bijvoorbeeld social media posts toe te voegen tot behulpzame klantintelligentie. Ze herkennen patronen en blijken over voorspellende gaven te beschikken.

Investeer in kosteneffectieve technologie
Juist de kleinere bedrijven kunnen de vruchten plukken van de jongste technologische ontwikkelingen. U hoeft namelijk geen hoge investeringen meer te doen. Bij cloud-technologie betaalt u de IT-dienstverlener voor de gebruikte functionaliteiten voor een maandelijks, vast bedrag. Het aanbod aan dienstverleners en functionaliteiten groeit met de dag. Inmiddels zijn we allang voorbij het stadium van de kinderziektes en is ‘cloud’ een volwassen technologie geworden. Bekijk dus op gedegen wijze welke geautomatiseerde bedrijfsprocessen per se in huis moeten draaien, en welke zijn onder te brengen bij een IT-dienstverlener.

Blijf verbeteren
Innovatie is een proces en geen project. Zoals hockeycoach Marc Lammers zegt:  50 keer 2 procent verbetering is ook 100 procent. Het innovatieproces moet dus dagelijks door de aderen van het bedrijf stromen. Gebruik hiervoor de Deming-cirkel: Plan, Do, Check, Act. Ga steeds na of verbeteringen mogelijk zijn en gebruik daarbij de eigen ervaringen, maar zeker ook die van anderen. Een aantal IT-dienstverleners heeft de ervaringen van anderen omgezet in ‘best practices’. Benut die mogelijkheden, zodat u niet achterop raakt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: