Airbus, Rimowa en T-Systems leveren gezamenlijke innovatieve bagage-oplossing

Vliegtuigpassagiers behouden volledige controle over bagage door middel van intelligente koffer en bijbehorende smartphone app  

Vianen, 18 juli 2013Airbus, Rimowa en T-Systems maken met een gezamenlijk innovatief project het reizen per vliegtuig aanzienlijk eenvoudiger en aangenamer voor zowel passagier als luchtvaartmaatschappij. De vliegtuigbouwer, bagagefabrikant en ICT-dienstverlener introduceren hun slimme bagage-oplossing: vliegtuigpassagiers kunnen vanaf nu hun koffer zelfstandig op reis sturen.

Vliegtuigpassagiers ervaren steeds vaker lange wachttijden tijdens het inchecken en het ophalen van hun bagage. Ook ondervinden veel reizigers last door het dragen van zware koffers tussen hun huis of het hotel en het vliegveld. Vanwege het gezamenlijke initiatief van Airbus, Rimowa en T-Systems is het nu mogelijk om bagage vanaf een zelfgekozen plek te laten ophalen en te laten bezorgen op een gewenste bestemming. Zo komt de luchtvaartmaatschappij of hotelketen de koffer thuis ophalen en levert deze weer af op de eindbestemming. Reizen met onaangename zware bagage behoort hiermee tot het verleden.

Digitale barcode bevat bagage- en vluchtinformatie
De serie intelligente ‘Bag2Go’-koffers zijn voorzien van een radio, software en een display. De vliegtuigpassagier voert alle benodigde vluchtinformatie in via een smartphone-app en verzendt dit naar de luchtvaartmaatschappij. Deze genereert een barcode en stuurt dit vervolgens naar het scherm op de koffer. De barcode vormt op deze manier een unieke koppeling tussen de bagage en de passagier en wordt gebruikt voor het inchecken of om de bagage door te sturen naar zijn bestemming.

De luchtvaartmaatschappij haalt de koffer bij de passagier thuis of bij het hotel op. Vervolgens maakt zij per vlucht een nieuwe barcode aan, dat informatie bevat zoals het gewicht van de koffer, wie de eigenaar is en wat alle actuele vluchtdetails zijn. Deze gegevens maken het mogelijk dat koffers afzonderlijk van de passagier kunnen reizen naar elke gewenste bestemming. Zelfs als de maatschappij vluchten verandert, op de korte termijn vluchten moet cancelen of een overstap niet gehaald is.

Altijd weten waar je koffer is
De intelligente koffer geeft via de smartphone-app zowel aan de eigenaar als de luchtvaartmaatschappij door waar deze zich op dat moment bevindt, behalve tijdens de vlucht zelf. De oplossing voor slimme bagage registreert ook of een koffer tijdens de reis is geopend en informeert de eigenaar wanneer en waar dit gebeurde. Passagiers kunnen op deze manier altijd licht reizen met alleen hun handbagage in de cabine en hoeven niet langer te sjouwen met zware bagage tot de check-in-balie of lang te wachten bij de bagageband na de landing. Dit vermindert de wachttijden tijdens de check-in en na aankomst aanzienlijk.
 
Forse kostenbesparing voor luchtvaartmaatschappijen
Het grootste voordeel voor luchtvaartmaatschappijen is dat zij met de intelligente koffer hun kosten fors kunnen verminderen, onder andere door het automatisch inregelen van de bagage. Tevens kunnen zij kosten reduceren die in verband staan met vermiste bagage. Volgens SITA, een organisatie die gespecialiseerd is in luchtvaartdata, lijden luchtvaartmaatschappijen jaarlijks 2.5 miljard dollar verlies door verloren of vertraagde bagage. Meer dan elf stuks bagage per 1.000 passagiers raakt geheel kwijt of is voor een bepaalde tijd vermist. Dit aantal kunnen luchtvaartmaatschappijen met de intelligente koffer dan ook flink verminderen.

Nieuwe business modellen voor de reiswereld
T-Systems heeft de informatie- en telecommunicatie-oplossing ontwikkeld en managed de applicaties vanuit haar eigen datacenters. Airbus, Rimowa en T-Systems zijn van plan om te blijven samenwerken aan nieuwe luchthaven- en mobiliteitsoplossingen voor hun klanten. Hierdoor kunnen luchtvaartmaatschappijen en logistieke ondernemingen hun klanten een op- en afhaalservice leveren van hun huis naar de bestemming, zoals een hotel of appartement. Wellicht is het mogelijk om in de toekomst slimme bagage te leasen voor zakelijke reizen of vakanties. Meer service providers zullen benaderd worden tijdens de verdere ontwikkeling van het concept om innovatieve ideeën met elkaar te bespreken.

Over Airbus
Airbus is een toonaangevende fabrikant van vliegtuigen met de meest moderne en vooruitstrevende vliegtuigfamilie ter wereld. Deze vliegtuigen variëren in capaciteit van 100 tot meer dan 500 zitplaatsen per toestel. Airbus is succesvol in het bedenken van innovatieve technologieën en levert enkele van ‘s werelds meest zuinige en stille vliegtuigen. De fabrikant verkocht meer dan 12.800 vliegtuigen aan meer dan 350 klanten wereldwijd. Daarnaast heeft Airbus 7.900 leveringen gedaan, sinds de eerste Airbus-toestellen in gebruik werden gesteld. Het hoofdkantoor is gevestigd in Toulouse, Frankrijk. Airbus is een EADS-bedrijf.

Over Rimowa
Rimowa is één van de meest toonaangevende A-merken wereldwijd op het gebied van koffers die gemaakt zijn van aluminium en het hightech-materiaal polycarbonaat. Het is een van de weinige nog steeds producerende fabrikanten van reisbagage in Duitsland. Men zou kunnen zeggen dat Rimowa waarschijnlijk de enige bagagefabrikant is met een geschiedenis van meer dan 110 jaar in de industrie en bovendien nog een opvallende, diepgewortelde familietraditie naleeft. Koffers van Rimowa zijn gemaakt van uitstekende materialen, via een bijzondere techniek en buitengewone productontwikkeling. De beste mogelijke kwaliteit wordt nagestreefd. Het hoofdkantoor is gevestigd in Keulen en Rimowa verkoopt haar producten in meer dan 65 landen wereldwijs via geselecteerde dealers en eigen winkels.

Over T-Systems
T-Systems heeft een wereldwijde infrastructuur van datacenters en netwerken, en levert daarmee informatie- en communicatietechnologie (ICT) aan multinationals en publieke instellingen. T-Systems biedt geïntegreerde oplossingen voor zakelijke en maatschappelijke netwerken. Dankzij een combinatie van industrie-expertise en ICT-innovatie voegen de 48.200 medewerkers van T-Systems aantoonbare waarde toe aan de kernactiviteit van klanten over de hele wereld. In het boekjaar 2011 genereerde T-Systems circa 9,2 miljard euro aan inkomsten. Kijk voor meer informatie op www.t-systems.nl

Over Deutsche Telekom AG
Deutsche Telekom is een van de grootste leveranciers van geïntegreerde telecommunicatiediensten ter wereld, met ongeveer 130 miljoen mobiele klanten, ongeveer 33 miljoen vaste lijnen en ruim 17 miljoen breedbandaansluitingen (cijfers 30 juni 2012). De Groep levert producten en diensten voor vaste netwerken, mobiele communicatie, internet en IPTV voor consumenten, en ICT-oplossingen voor zakelijke klanten en grote ondernemingen. Deutsche Telekom is actief in meer dan 50 landen en heeft wereldwijd ongeveer 235.000 werknemers. In het boekjaar 2011 realiseerde de Groep 58,7 miljard euro aan inkomsten, waarvan meer dan de helft buiten Duitsland (cijfers 31 december 2011).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: