Slimme toepassingen

Bij SAP richten ze zich iedere dag weer op het ontwikkelen van innovatieve technologie. Maar hoe geavanceerd deze ook is, een klant heeft er pas wat aan als de technologie slim wordt ingezet. Daarom is het vooral belangrijk om te bekijken welke mogelijkheden de software biedt. En vooral ook de toegevoegde waarde goed te bekijken.

Hierbij is een goed partnerkanaal van essentieel belang. Partners zijn enerzijds vertrouwd met SAP technologie. Daarnaast kennen zij de business van hun eigen klanten tot in detail. Dat stelt hen in staat technologie te vertalen naar praktische oplossingen of naar mogelijkheden voor de business. Een goed voorbeeld van een partner die onder meer het MKB veel toegevoegde waarde weet te leveren, is Intenzz.

Tamas Szirtes, partner bij Intenzz, gaf Marcel Groenenboom, Director General Business & Channels bij SAP Nederland, een aantal voorbeelden van hoe zij op basis van SAP technologie oplossingen ontwikkelen. Een opdrachtgever uit de retail had de vraag neergelegd hoe zij hun klanten gepersonaliseerd kunnen benaderen. De essentie van de ontwikkelde toepassing is dat de retailer klanten nu via een smartphone-app verregaand op maat bedient. Ze kunnen consumenten aanbiedingen sturen van producten die horen bij bepaalde recepten. Hierbij houdt de app rekening met de persoonlijke voorkeuren van de klant, de dieetwensen of zelfs de gezinssamenstelling of bijzondere gebeurtenissen als een verjaardag. Hiermee heeft Intenzz een toepassing gebouwd die voor een afnemer eenvoudig in gebruik is en die omzet genereert. Terwijl de technologie hierachter buitengewoon complex is. Daar merkt de klant echter niets van.

Een ander voorbeeld dat Szirtes noemt is een oplossing van SAP voor een exploitant van snoep- en drankautomaten. Dankzij een aantal apps kunnen de automaten zowel onderling communiceren als met klanten ‘in gesprek gaan’. Zo kan een consument die bij een automaat een blikje frisdrank koopt, het aanbod krijgen om tegen gereduceerd tarief in de automaat ernaast een chocoladereep te kopen. Ook hier gaat het om complexe technologie, waarmee organisaties hun omzet op een eenvoudige manier kunnen verhogen. De automaten communiceren onderling via ‘machine-to-machine’. Daarnaast geven de automaten ook hun ‘eigen’ voorraad door aan een centraal punt. De vaste bevoorradingsronde langs alle automaten heeft daardoor plaats gemaakt voor aanvullen op maat. Het resultaat hiervan zijn aanzienlijke kostenbesparingen. Denk alleen al aan het verminderen van het aantal kilometers.

Het is verleidelijk om in te zoomen op de technologie waarop deze ontwikkelingen zijn gebaseerd. Maar daar gaat het juist niet over. Het bijzondere van deze toepassingen is dat het niet om de complexe technologie onder de motorkap draait. Een app ontwikkelen is over het algemeen vrij eenvoudig. En het ecosysteem van apps en mobile devices is voor veel partijen al gemeengoed. Waar het om gaat, is dat met bestaande technieken nieuwe toepassingen zijn ontwikkeld. Dat is de kern van innovatie: de dingen die je al doet, doe je nu slimmer. En de kennis die je al hebt, gebruik je nu beter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: