Key Technology ontwikkelt sorteersystemen met ontwerpsoftware van SolidWorks

Wereldspeler op het gebied van sorteersystemen gebruikt SolidWorks 3D-CAD en EPDM bij productontwikkeling 

Maarssen, 23 september 2013Dassault Systèmes, de 3DEXPERIENCE Company, specialist in 3D-ontwerp, 3D digitale prototypes en Product Lifecycle Management (PLM), ondersteunt Key Technology in Beusichem met SolidWorks-oplossingen bij de ontwikkeling van sorteersystemen. Key Technology is een wereldwijd opererend bedrijf, met als belangrijkste specialisatie het sorteren van producten, vooral in de levensmiddelenindustrie. Hiervoor gebruikt men verschillende technieken. Een groot deel van alle aardappelen wereldwijd, wordt door apparatuur van Key Technology gesorteerd en ontdaan van vreemde materialen.

Key Technology is een van oorsprong Amerikaans bedrijf, gevestigd in Walla Walla, Washington. In 1996 kreeg het bedrijf voet aan de grond in Europa door de overname van Superior BV in Beusichem. Eerst als Key/Superior, maar inmiddels als Key Technology B.V. In Beusichem vindt de ontwikkeling en productie van vibrerende sorteersystemen plaats. Daar werken circa 110 mensen, waarvan 15 op de engineeringafdeling.

Technieken
“Voor het sorteren van producten gebruiken wij twee belangrijke technieken: vibrerende systemen en optische systemen”, vertelt Harm-Jan de Bruin, design engineer bij Key Technology. “Bij vibratory equipment worden producten in een trillende bak gestort. Door de trilling verplaatsen de producten zich, kunnen ze bijvoorbeeld in de lengterichting georiënteerd worden en zijn ze ook op maat te selecteren. Hoewel dit principe voor alle producten hetzelfde is, moet het proces steeds aangepast en afgesteld worden. Omdat wij veel met landbouwproducten werken, die onregelmatig gevormd zijn, komt dat erg nauw. Vaak is alleen proefondervindelijk de ideale configuratie te vinden.”

“Bij de optische systemen worden producten met camera’s en lasersystemen gescand”, vervolgt Harm-Jan de Bruin. Wanneer afwijkingen geconstateerd worden in vorm, kleur of materiaal wordt het product automatisch verwijderd: het wordt dan met luchtdruk uit de stroom van producten op de lopende band ‘geschoten’. We hebben een situatie gehad waar een aardappelveld naast een golfbaan lag. Daardoor kwamen er nogal eens golfballen tussen de aardappels terecht. In de fabriek worden die golfballen met de aardappels geschild en in plakjes gesneden om er chips van te maken. Die plakjes moeten er uit, want als ze in het frituurvet terechtkomen, is er een grote kans op brand. In zo’n situatie is een optisch systeem onmisbaar.”

“Vijf jaar geleden is Key Technology in Nederland overgestapt van 2D-CAD naar SolidWorks”, vertelt Johan Klomp, CAD Administrator bij Key Technology. “In de vestiging in de VS werd op dat moment hoofdzakelijk met 2D-CAD gewerkt, maar ook mondjesmaat met een ander 3D-CAD-programma. 2D was in de engineering echter nog steeds leidend. Bij onze Nederlandse vestiging viel de keus voor 3D-CAD na een uitgebreide benchmark op SolidWorks. Besloten is toen dat SolidWorks de standaard zou worden binnen heel Key Technology. Bij het maken van de keuze waren er enkele doorslaggevende factoren: de gebruiksvriendelijkheid en het feit dat in Nederland de meeste afstuderende techniek-studenten SolidWorks goed beheersen, wat het vinden van medewerkers vergemakkelijkt. Verder hechtten wij veel waarde aan de lokale support die door de reseller wordt geleverd. Voor een succesvolle implementatie van SolidWorks is dat essentieel. 

EPDM
Met de overstap naar SolidWorks CAD, werd ook gekozen voor Enterprise Product Data Management, dat zowel bij de Nederlandse als de Amerikaanse vestiging van Key Technology is uitgerold. Om praktische redenen is ervoor gekozen op beide locaties een eigen database te installeren en deze periodiek te synchroniseren. Een belangrijk doel van het werken met EPDM is om zoveel mogelijk onderdelen te hergebruiken, ook tussen de verschillende vestigingen van Key Technology. Om dit mogelijk te maken werd de keuze gemaakt dat het hele bedrijf metrisch zou gaan werken, waar in de VS het imperial maatsysteem gangbaarder is. Dit leidde echter tot een onverwacht probleem: materiaal inkopen in metrische maten kan wel in de VS, maar doordat het minder gangbaar is, bleken de materiaalprijzen ongeveer twintig procent hoger te  liggen. Daardoor is er uiteindelijk besloten om in de VS vast te houden aan het imperial maatsysteem.

“Door de overstap van 2D- naar 3D-engineeren en het werken met een PDM-systeem, hebben we onze werkmethodiek op een paar punten aangepast”, aldus Johan Klomp. “Zo waren we gewend om combinatietekeningen te maken: we zetten tekeningen van meerdere onderdelen op één vel papier. Voor een PDM-systeem is het veel handiger om een systeem van mono-tekeningen te gebruiken, één onderdeel per tekenvel. Dat levert weliswaar een grote stapel tekeningen op bij de productie, maar het is veel makkelijker om tekeningen terug te vinden, te wijzigen en te hergebruiken in andere projecten. Ook op het gebied van templates zijn een paar dingen veranderd: waar we voorheen eigenlijk maar één template gebruikten bij het maken van tekeningen, hebben we nu templates voor verschillende soorten parts, zoals sheet metal parts en library parts.”

Start models
“Nu we in de engineering helemaal overgestapt zijn op 3D, zetten we in op verdergaande standaardisatie in onze ontwerpen”, aldus Harm-Jan de Bruin. “Bij vibratory equipment is momenteel zo’n negentig procent custom made. Dat percentage willen we terugbrengen door modules van de machines vast te leggen in zogenaamde start models. Bij de eerste modules is dat nu gebeurd met als gevolg dat de engineering sneller en met hergebruik van meer standaardonderdelen plaats kan vinden. De uitdaging bij het maken van de start models is om deze zo op te bouwen, dat ze in zoveel mogelijk verschillende situaties toe te passen zijn en makkelijk aangepast kunnen worden aan de betreffende toepassing. We proberen er zo veel mogelijk intelligentie in te stoppen. Dat is een andere benadering van het modelleren dan bij een normale engineeringopdracht.” 

“3D-CAD is voor ons inmiddels niet meer weg te denken”, aldus Harm-Jan de Bruin. “Het geeft ons veel meer inzicht tijdens het ontwerpproces, we zien beter of wat wij bedacht hebben ook daadwerkelijk te maken is. Wij hebben bij onze producten vaak te maken met complexe uitslagen in RVS-plaatmateriaal. Voorheen was het maken van uitslagen tijdrovend werk, waarbij nogal eens fouten ontstonden. Met behulp van SolidWorks gaat dat aanzienlijk makkelijker. In het algemeen merken we dat problemen in het ontwerp veel eerder aan het licht komen. Het aantal fouten dat we in de engineering moeten oplossen is daarmee met zo’n zeventig procent teruggebracht. Verder worden steeds meer onderdelen geproduceerd op basis van het 3D-model. Zo laten wij buizen in 3D lasersnijden op basis van STEP-bestanden die wij vanuit SolidWorks exporteren. Veel toeleveranciers gaan er inmiddels simpelweg vanuit dat we 3D-bestanden beschikbaar hebben.”

Voor training, implementatie en support maakt Key Technology gebruik van de diensten van de geautoriseerde SolidWorks reseller Cadmes. 

 

Over Key Technology
Producten van Key Technology worden op zes continenten ingezet bij het voorbereiden van ruwe levensmiddelen voor verdere verwerking. Optische sorteersystemen verwijderen foutieve producten en vreemde elementen; vibrerende systemen sorteren en transporteren producten op een veilige manier.  Alle producten en diensten van Key Technology zijn ontworpen om de kwaliteit te verhogen, de opbrengst te vergroten en de kosten te reduceren. Voor meer informatie, bezoek de website: www.key.net

Over Cadmes
CADMES optimaliseert ontwerp- en productieprocessen door het leveren van intelligente ICT-producten (CAD, CAM, CAE, PDM en PCF), consultancy, training en de beste support in de industrie. Het hoofdkantoor staat in ’s-Hertogenbosch, waarnaast CADMES eigen vestigingen heeft in Almelo (NL), Gent, Gosselies (B), Keulen en Hannover (D). Voor meer informatie over educatieve toepassingen van SolidWorks, kunt u contact op nemen met Frank Klein-Soetebier via +31 (0)73 6456222 of bezoek onze website www.cadmes.com

Over Dassault Systèmes
Dassault Systèmes, de 3DEXPERIENCE specialist, levert organisaties en consumenten virtuele werelden voor het bedenken en creëren van duurzame innovaties. De marktleidende oplossingen van het bedrijf transformeren de manier waarop producten worden ontworpen, geproduceerd en ondersteund. Verder stimuleert de samenwerkingssoftware van Dassault Systèmes ook sociale innovatie, omdat het de mogelijkheden van de virtuele wereld voor iedereen verder uitbreidt om de echte wereld te kunnen verbeteren. Het bedrijf voegt met zijn oplossingen inmiddels waarde toe aan meer dan 170.000 klanten in elke grootte en industrie, in ruim 140 landen. 

Kijk voor meer informatie op http://www.3ds.com

CATIA, SOLIDWORKS, SIMULIA, DELMIA, ENOVIA, GEOVIA, EXALEAD, NETVIBES, 3DSWYM en 3DVIA zijn geregistreerde handelsmerken van Dassault Systèmes of haar dochterondernemingen in de VS en/of andere landen.

 

Contact
Co-Workx
Peter Gloudemans
Tel: +31 (0)6-53471777
E-mail: peter@co-workx.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: