FEops gebruikt 3DEXPERIENCE van Dassault Systèmes voor ontwikkeling nieuwe procedures en tools voor hartoperaties

SIMULIA-applicatie helpt artsen beter te opereren door realistische simulaties voor het vervangen van hartkleppen via een katheter

Maarssen, 10 december 2013 Dassault Systèmes, de 3DEXPERIENCE Company, specialist in 3D-ontwerp, 3D digitale prototypes en Product Lifecycle Management (PLM), maakt bekend dat FEops, een Belgische specialist in het ontwikkelen van cardiovasculaire oplossingen, de 3DEXPERIENCE-applicatie SIMULIA heeft geselecteerd. Hiermee is het mogelijk het ontwerp en de ontwikkeling van medische hulpmiddelen te analyseren en simuleren, vanaf het begin van de productontwikkeling tot na het operationele gebruik.

TAVIguide™ technologie
De unieke TAVIguide™ technologie (patent pending) van FEops, verbetert het ontwerp, de planning, veiligheid en efficiency van TAVI (transcatheter aortic valve implantation) -producten en -procedures. TAVI is een operatiemethode om bij cardiologische patiënten met minimale belasting via een katheter een nieuwe hartklep aan te brengen. Omdat elke patiënt een andere anatomie en fysieke conditie heeft, zijn het identificeren van de juiste afmeting en samenstelling van de nieuwe hartklep en ondersteunende stent kritieke succesfactoren voor de operatie. Ook het voorspellen van de prestaties van de klep tijdens de implantatie en het dagelijks gebruik is van doorslaggevend belang.

Visualisatie van productontwikkeling en hartoperaties
“Door zowel de ontwikkelaar als de hartchirurg te helpen het gedrag van de nieuwe hartklep te visualiseren in alle stadia van de productontwikkeling en het gebruik, zijn operaties veel nauwkeuriger op de patiënt af te stemmen”, zegt mede-oprichter van FEops Matthieu De Beule, PhD. “Wij gebruiken daarvoor de 3DEXPERIENCE-software van Dassault Systèmes, aangevuld met software die in eigen huis is ontwikkeld. Deze oplossing biedt ons een diepgaander inzicht in alle parameters die nodig zijn voor een zo optimaal mogelijke operatie en patiëntgerichte therapie.

Beter voorbereiden en beslissingen nemen
“Cardiologische en endo-vasculaire producten moeten onder zeer dynamische omstandigheden functioneren”, vervolgt De Beule. “Onze simulatiegebaseerde planning tool biedt waardevolle inzichten voor het optimaal kunnen bepalen van de juiste positie, afmeting en type van de stent, waarmee de nieuwe hartklep wordt ingebracht. Daardoor kunnen hartchirurgen de beste beslissingen nemen tijdens de voorbereiding van hun operaties en betere resultaten behalen”. Prof. Peter de Jaegere van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam zegt: “Ik geloof dat deze technologie een belangrijke klinische implicatie krijgt.”

Simulaties verkorten productontwikkelingsproces
“Net als in andere markten kost het beoordelen van productideeën in life sciences met fysieke prototypes en praktijktesten veel tijd en geld”, zegt Stephen Chadwick, North Europe Managing Director bij Dassault Systèmes. “Met computersimulaties is het mogelijk om eenvoudiger ontwerpalternatieven te onderzoeken en daarbij ook het productontwikkelingsproces flink te verkorten”.

Productgedrag beter begrijpen
“Deze technologie gaat medische productontwikkelaars helpen om al aan het begin van de ontwikkeling nieuwe cardiovasculaire producten te analyseren in realistische simulaties van de anatomie van patiënten”, zegt De Beule. “TAVIguide™ levert tevens extra informatie voor het wettelijke goedkeuringsproces en helpt fabrikanten ook om het gedrag van hun producten tijdens klinische trials beter te begrijpen.”

Vermoeiingsanalyses
FEops is een spin off van de IBiTech-bioMMeda group van de Universiteit Gent. Hun team van biomedische professoren heeft al tientallen jaren ervaring met het modelleren en verbeteren van geavanceerde cardiovasculaire tools en procedures. Dit doen zij in samenwerking met academische onderzoekers en clinici in de hele wereld. FEops voert nauwkeurige spanning/rek-analyses uit met SIMULIA-oplossingen om de benodigde veiligheidsfactoren met betrekking tot vermoeiing te kunnen bepalen volgens de ISO-standaarden (ISO 25539) en FDA-richtlijnen.

Dassault Systèmes partner 4RealSim
De SIMULIA-software die FEops gebruikt, is geleverd door 4RealSim. Deze Dassault Systèmes partner is een gespecialiseerde leverancier van simulatieoplossingen en services in de Benelux, in verschillende marktsegmenten. Het bedrijf is opgericht door voormalige SIMULIA-medewerkers die samen ruim twintig jaar ervaring hebben met eindige elementenanalyses en procesoptimalisaties.

Meer informatie over Dassault Systèmes’ oplossingen voor de life sciences industrie is te vinden op: www.3ds.com/industries/life-sciences/.

Meer informatie over de innovatieve cardiovasculaire simulaties en oplossingen van FEops is te vinden op: www.FEops.com

BU-CV29-optimal-depth


Over Dassault Systèmes
Dassault Systèmes, de 3DEXPERIENCE specialist, levert organisaties en consumenten virtuele werelden voor het bedenken en creëren van duurzame innovaties. De marktleidende oplossingen van het bedrijf transformeren de manier waarop producten worden ontworpen, geproduceerd en ondersteund. Verder stimuleert de samenwerkingssoftware van Dassault Systèmes ook sociale innovatie, omdat het de mogelijkheden van de virtuele wereld voor iedereen verder uitbreidt om de echte wereld te kunnen verbeteren. Het bedrijf voegt met zijn oplossingen inmiddels waarde toe aan meer dan 170.000 klanten in elke grootte en industrie, in ruim 140 landen. Kijk voor meer informatie op http://www.3ds.com/

CATIA, SOLIDWORKS, SIMULIA, DELMIA, ENOVIA, GEOVIA, EXALEAD, NETVIBES, 3DSWYM en 3DVIA zijn geregistreerde handelsmerken van Dassault Systèmes of haar dochterondernemingen in de VS en/of andere landen.
Contact
Co-Workx
Peter Gloudemans
T: +31 (0)6-53471777
E: peter@co-workx.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: