Besparingen door duurzaam inkopen

Tal van onderzoeken tonen aan dat duurzaamheid loont. Zowel de productiviteit van medewerkers als het energieverbruik hebben er baat bij. Zelfs voor het personeelsbeleid levert het kansen op. Medewerkers werken immers graag bij een bedrijf dat maatschappelijk verantwoord onderneemt. Veel bedrijven doen echter niets met deze kans. ‘Ondernemers moeten leren zien dat duurzaamheid kansen biedt’, zegt Jenny Keijers, Marketing Executive bij Viking Nederland.

Duurzaam werken levert het MKB kostenbesparingen en productiviteitsverhoging op. ‘Het begrip is inmiddels wel ingeburgerd, maar het MKB moet beseffen dat het een strategische beslissing is. Bedrijven
die duurzamer willen werken, kunnen verschillende stappen zetten. Het inkopen van meer duurzame kantoorartikelen is een stap die vaak wordt vergeten, maar wel direct resultaat oplevert. Veel bedrijven beseffen niet eens dat er een keuze is bij deze basisartikelen. Het is een automatisme om direct het meest goedkope product te kiezen. Op termijn is dat echter vaak niet de beste keuze. Een goedkopere pen die minder lang meegaat of sneller stuk gaat, is op termijn duurder. Dus dat kleine verschil in inkoopprijs verdient zich dubbel en dwars terug.’

Langetermijnvisie
Kiezen voor kwaliteit levert het MKB direct geld op. ‘Bedrijven die succesvol willen zijn, doen er goed aan een langetermijnvisie te hanteren. Duurzaamheid blijkt een slimme beleidsstrategie te zijn. Zeker ook doordat organisaties hier ook efficiënter door kunnen werken.’ Als voorbeeld noemt Keijers de keuze voor een printer. ‘Er zijn maar weinig MKB-bedrijven die zich in deze materie verdiepen. Terwijl ze aanzienlijk kunnen besparen door de juiste printer te kiezen. Een MKB-ondernemer die weet dat een inkjetprinter minder energie verbruikt dan een laserprinter, kijkt nog eens goed rond in de organisatie voordat hij tot aanschaf overgaat. Want energieverbruik maakt meer dan 10 procent van de totale milieubelasting van een printer uit. De website EnergyStar geeft hier prima informatie over. Dus wanneer medewerkers weinig printen, is het zonde om een laserprinter aan te schaffen. Zo’n ondernemer bespaart misschien wel tot 50 procent op de energiekosten bij het printen. Ik adviseer bedrijven dan ook om goed te kijken waar behoefte aan is. Soms is een multi-functionele printer (MFP) handiger, maar er zijn ook omstandigheden die nog vragen om een matrixprinter.’

Ook de levensduur van en het onderhoud aan de printer is een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien. ‘Een printer die vastloopt levert direct ergernis op. En wat betekent zoiets voor de arbeidsproductiviteit? Koop goed materiaal, dat loont op termijn echt. ‘

Toner en inkt
Als het gaat om de printomgeving dan zijn toner en inkt grote kostenposten voor bedrijven. ‘Maar veel bedrijven hebben dat niet in de gaten. Als zij tonercartridges aankopen, kijken zij vaak toch weer naar de prijs. Gemiddeld print een medewerker in Nederland 34 pagina’s per dag. En dit aantal stijgt nog steeds, want alle gegevens die medewerkers krijgen toegestuurd, printen zij vaak toch even uit. Een kwalitatief slechtere tonercartridge print echter minder pagina’s uit. Bovendien ziet zo’n print er vaak niet mooi uit. Het gevolg is dan dat de cartridge maar kort meegaat en snel vernieuwd moet worden. En dan heb ik het nog niet over de recyclingmogelijkheden, die bij deze merken vaak niet aanwezig zijn.’

Papierarm kantoor
Bedrijven kunnen op verschillende manieren het papierverbruik terugbrengen. Wanneer medewerkers vooral voor eigen gebruik printen, dan is het efficiënter om standaard duplex te printen. ‘Veel medewerkers printen pagina’s vanaf internet. De website www.printwhatyoulike.com filtert overbodige informatie, zoals afbeeldingen en banners. Dat is een handige tip om door te geven aan het personeel en het scheelt uiteindelijk pakken papier. Veel bedrijven zetten langzaam maar zeker stappen om meer digitaal te werken.

Wij zien dat de verkoop van archiveringsproducten binnen het MBK iets terugloopt, en het aantal verkochte scanners groeit. Doordat tegenwoordig veel mensen een tablet of smartphone hebben, verloopt dit proces steeds sneller. Maar helemaal papierloos, nee dat zullen bedrijven voorlopig niet zijn.’

Vroeger was het motto ‘Duurzaam is duur’. Dat geldt volgens Keijers niet meer. ‘Duurzaam ondernemen en inkopen is een slimme strategie. Als producten al iets duurder zijn, dan wordt dat op de langere termijn terugverdiend. De praktijk heeft ons de afgelopen jaren geleerd dat duurzame producten ook medewerkers productiever maakt. Een slimme ondernemer kiest dus voor groen.’

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: