Zo werd webwinkel Lampdirect.nl groot

Hoe maak je je webwinkel tot een succes? In de aanloop naar de Webwinkel Vakdagen vertelt Bram van der Linden van Lampdirect.nl ons hoe hij in twee jaar tijd een omzetstijging van 899 procent wist te realiseren. De gouden sleutel: een flexibel softwaresysteem.

Woensdag 22 januari en donderdag 23 januari stroomt de Utrechtse Jaarbeurs vol ondernemers die hun heil in de online retail zoeken tijdens de Webwinkel Vakdagen. Want scoren met een internetwinkel is lang niet zo gemakkelijk als het lijkt. Bram van der Linden weet daar alles van. Hoe heeft deze ambitieuze directeur van het Helmondse bedrijf zo’n forse omzetstijging weten te bereiken?

‘Onze bedrijfsstrategie is 100 procent online retailing. Wij garanderen via de webwinkel een 24-uurs levering: van Turkije tot Californië. Die belofte moet je altijd nakomen. Ook als de vraag in sterke mate toeneemt’, zegt Bram van der Linden, algemeen directeur van Lampdirect.nl. Met de focus op de verkoop van lichtbronnen bestaat het assortiment momenteel uit LED-lampen, TL-lampen, spaarlampen en steeds meer armaturen waaronder TL-bakken en LED-panelen. Dit assortiment verkoopt het bedrijf via verschillende webwinkels binnen Europa en levert uit naar 24 landen over de hele wereld.

‘Om onze belofte aan de klanten te allen tijde na te komen, besteden we veel aandacht aan het stroomlijnen en automatiseren van onze bedrijfsprocessen’, legt Van der Linden uit. ‘Met zoveel webwinkels in meerdere Europese landen hebben we een grote behoefte aan solide tools. Denk aan hulpmiddelen voor webwinkels, planning, logistiek en financiën. Als dit niet zorgvuldig is ingeregeld, kun je het vergeten om een gezonde zaak op te bouwen.’

Open source
De webwinkels van Lampdirect.nl zijn gerealiseerd in Magento, een wereldwijd toegepast open source-pakket voor webshops. Magento is de nummer één webshop-software in de wereld en is geoptimaliseerd voor zoekmachines. Bedrijven kunnen hiermee op professionele, flexibele en betaalbare wijze een of meerdere webwinkels opzetten. Bovendien is de software zeer flexibel, waardoor het makkelijk met het bedrijfssucces meegroeit, vindt Van der Linden. ‘Daarnaast zochten we een oplossing waarmee we de webshop konden integreren met alle kernactiviteiten van een mkb-onderneming. Met SAP Business One  heeft het bedrijf onder meer de financiële en logistieke afhandeling gekoppeld aan de webwinkelkoppeling van Magento.’

‘Lampdirect.nl heeft heel bewust geïnvesteerd in een totaaloplossing waarin alle informatie centraal beheerd wordt’, leg Jan-Mark Rosman, algemeen directeur bij Agion, een SAP Gold partner uit Rijssen, uit. ‘Uit ervaring weten we dat het naast elkaar gebruiken van diverse softwarepakketten groei vooral in de weg staat. Ze hebben nu gekozen voor een oplossing die schaalbaar is. Lampdirect.nl kan ermee eenvoudig functionaliteit en gebruikers toevoegen en beschikt daardoor op ieder moment over actuele financiële en logistieke gegevens om te analyseren.’

Geslaagd
Het nieuwe softwaresysteem stelt de ruim vijftig gebruikers in staat om vanuit meerdere locaties en administraties te werken. Dit houdt in dat er geen dubbele invoer nodig is en dat het bedrijf gebruik kan maken van een centrale uitlevering van de bestelde producten – zowel nationaal als internationaal. Hiermee kan de online lampenzaak zijn retail effectief inplannen, inzichtelijk maken, analyseren en uitvoeren. ‘Met meer dan honderdduizend terugkerende klanten, duizenden transacties per dag en uitlevering naar 24 landen, moet de IT-omgeving gewoon goed werken. We hebben nu een duidelijk systeem, dat bovendien is aan te passen op het moment dat er nieuwe ontwikkelingen zijn zoals groei en uitbreiding. Daar zijn we uiteraard erg blij mee,’ aldus Van der Linden.

‘Dit zijn de opdrachten waar je het voor doet’, voegt Rosman van Agion toe. ‘Tijdens zo’n traject komt alles samen: de bedrijfsprocessen, de techniek, de gebruikers en de eisen/wensen van de opdrachtgever. Bij Lampdirect.nl is het duidelijk dat software een groot struikelblok kan zijn als deze niet goed functioneert. Het is dus cruciaal om gebruiksvriendelijkheid, acceptatie en performance centraal te zetten. Is dit op orde, dan zijn organisaties in staat om de markt goed te bedienen en enorme omzetstijgingen te realiseren.’

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: