Maak datacenters toekomstbestendig

Hoe gaan datacenters er in de toekomst uitzien? Kunnen we de nodige wijzigingen verwachten? Het lijkt mij onvermijdelijk dat er nogal wat zal veranderen. Wat bijvoorbeeld te denken van het creëren van meer efficiency en flexibiliteit? Datacenters moeten flexibeler worden om te voldoen aan de strategieën van hun klanten. Het is essentieel om de doelstellingen goed te plannen en echt te begrijpen, aangezien de meeste rekencentra complex zijn en een lange levenscyclus kennen.

Ten tweede is de oplevertijd van een nieuw datacenter aan verandering onderhevig. Organisaties willen niet lang wachten om een nieuw datacenter in gebruik te nemen. Hoe eerder ze van start kunnen gaan, hoe beter. Om dit te bereiken, moeten zij steeds meer gestandaardiseerde en vooraf geteste facilitaire modules in gebruik nemen. Dit is immers een stuk eenvoudiger dan het ter plekke integreren van duizenden verschillende componenten.

De fabrikanten integreren de componenten al in de fabriek. Daarnaast hebben zij al de nodige standaardtesten uitgevoerd op de module. Dus op het moment dat de module is gebouwd, is deze al gestandaardiseerd. Het grote voordeel hiervan is dat datacenters veel tijd kunnen besparen bij het in gebruik nemen, het testen en het bestellen van de componenten. Organisaties zijn hierdoor in staat om een datacenter-infrastructuur met minder kosten te ontwikkelen en te implementeren. Tot slot werken de verschillende componenten dan op de meest efficiënte mogelijke manier met elkaar samen.

Omdat organisaties DCIM-software inzetten om direct te werken met de fysieke infrastructuur van een datacenter, wordt de IT-belasting in balans gebracht met de smart grid. Het gevolg hiervan is een fors verhoogde efficiency, waarbij het ontwerp van het datacenter dus ook meer standaard wordt. Hierdoor is de software eenvoudiger te integreren dan wanneer componenten beetje bij beetje worden toegevoegd. Als de bouw van het datacenter wordt ondersteund door een efficiënte en coherente reeks van DCIM-modules, wordt de levenscyclus van het datacenter ook verlengd.

Een laatste verandering die ik zie ontstaan, is dat datacenters na enkele jaren een flinke upgrade krijgen. Op die manier kan de levensduur van een datacenter drastisch worden verlengd, doordat de technische infrastructuur na een aantal jaar weer helemaal up-to-date wordt gemaakt. Dit is veel goedkoper te realiseren dan een volledige nieuwbouw, terwijl het datacenter hierdoor toch volgens de laatste stand van de techniek kan functioneren.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: