Voorgefabriceerde datacenters zijn de toekomst

Een organisatie die een kant-en-klaar product koopt, is altijd goedkoper uit dan een bedrijf dat kiest voor een op maat gemaakte oplossing. Een goed voorbeeld is de personal computer. Bij de introductie van het apparaat bestonden nog geen kant-en-klare PC’s die je direct van de plank kon kopen. Iedere PC werd door een computerexpert op maat samengesteld aan de hand van de behoeftes van de klant. De kosten van een dergelijke op maat gemaakte machine lagen aanzienlijk hoger dan die van de kant-en-klare PC die we nu kennen. Hetzelfde principe geldt ook voor datacenters. Daarom zijn vooraf gefabriceerde datacenters dan ook de toekomst.

Organisaties die voorheen een datacenter wilden bouwen, moesten deze op maat laten maken. De kosten van een traditioneel datacenter zijn hierdoor relatief hoog. Daarom kiezen ze steeds vaker voor een gestandaardiseerd datacenter. Denk hierbij aan de kant-en-klare datacenters in een zeecontainer, maar ook aan modulaire datacenters die eenvoudig en razendsnel kunnen worden opgebouwd. Niet alleen de kosten van zo’n geprefabriceerd datacenter liggen fors lager dan bij een traditioneel datacenter, ook de levertijd is aanzienlijk korter.

Ontwikkelfase
Een geprefabriceerd datacenter bespaart de klant in iedere fase van de levenscyclus kosten. Denk bijvoorbeeld aan de ontwerpfase, want de datacentermodules zijn op een eerder moment al ontwikkeld. De modules kunnen daarnaast in korte tijd in een datacenter worden geplaatst, aangezien de modules vaste maten hebben. Het is dus direct duidelijk waar deze wel of juist niet kunnen worden geplaatst.

Bouwfase
Door gebruik te maken van voorgefabriceerde modules wordt de complexiteit van een datacenterproject aanzienlijk teruggedrongen. Ondernemingen hoeven minder onderdelen los te laten verschepen, waardoor zij op verzendkosten kunnen besparen. Ook hoeven zij minder onderdelen uit te pakken, uit te zoeken en te installeren. De onderdelen zijn immers al in de fabriek in de modules geïmplementeerd. Dit scheelt tijd. Daarnaast kunnen geprefabriceerde datacenters in veel gevallen buiten het kantoorpand van een organisatie worden geplaatst. Zij hoeven in dit geval dan ook geen tijd te steken in het vrijmaken van het noodzakelijke vloeroppervlak.

Installatie- en onderhoudsfase
Geprefabriceerde datacenters worden inclusief alle benodigde componenten geleverd. Organisaties hoeven daardoor niet langer een op maat gemaakt beheersysteem aan te schaffen om hun datacenter te beheren. Deze software wordt immers al standaard bij de kant-en-klare serverruimte geleverd. Ook het onderhoud van het datacenter is onderdeel van het pakket. Bedrijven die kiezen voor een vooraf gefabriceerd datacenter hoeven doorgaans dan ook nog maar één contract af te sluiten in plaats van meerdere contracten met verschillende partijen. Dit ‘alles-in-1’-contract is interessant, aangezien de kosten hiervan doorgaans lager liggen dan de gecombineerde kosten van meerdere contracten.

Uitbreidingsfase
De behoefte aan datacentercapaciteit kan door de jaren heen toenemen. Organisaties willen daarom graag zeker stellen dat het datacenter dat zij aanschaffen ook geschikt is voor de toekomst. Bij een traditioneel datacenter moet daarom altijd de verwachte groei worden meegenomen in de berekening. Het gebouwde datacenter beschikt hierdoor altijd over voldoende overcapaciteit voor de komende vijf tot tien jaar. Dit heeft tot gevolg dat bedrijven langere tijd over een krachtiger datacenter beschikken dan zij daadwerkelijk nodig hebben – met onnodige kosten tot gevolg. Kant-en-klare datacenters kunnen eenvoudig en in korte tijd worden voorzien van extra modules en dus extra capaciteit. De operationele kosten van het datacenter zijn hierdoor lager, aangezien alleen de daadwerkelijk noodzakelijke capaciteit aanwezig is.

Geprefabriceerde datacenters bieden veel voordelen. Het ligt dan ook voor de hand dat steeds meer organisaties kiezen voor een kant-en-klare serverruimte. Het is voor leveranciers dan ook van belang te investeren in modulaire en kant-en-klare datacenters, zodat zij kunnen inspelen op deze trend.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: