Top acht misvattingen over contentmarketing

Contentmarketing is een marketingtechniek waarbij het creëren en distribueren van relevante en waardevolle content wordt ingezet om een duidelijk gedefinieerde doelgroep aan te trekken, werven en verbinden. Het uiteindelijke doel is dat het meer kopende klanten oplevert. Het gaat dan om kennisdeling, waarbij de klant wordt geholpen om problemen te overwinnen bij het koopproces. Zo is Nutella afgelopen jaar intensief begonnen om recepten, met de chocoladepasta erin verwerkt, te delen via de Facebook-pagina en andere media. Nutella is slechts een voorbeeld van de vele contentmarketing-initiatieven. We zien dan ook dat contentmarketing enorm aan populariteit wint. Toch bestaan er ook veel misopvattingen over contentmarketing.

1.    Contentmarketing is nieuw
Alhoewel de term pas sinds enkele jaren wordt gebruikt, is het management van content niet nieuw. Er is in het verleden, zowel offline als online, bewust met content omgegaan om bepaalde doeleinden te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan de allereerste Allerhande van de Albert Heijn (gepubliceerd in 1954) waarin recepten worden gedeeld met consumenten. Ook de blog Channel 9 van Microsoft waarop alles over Microsoft wordt besproken met een community is een goed voorbeeld. Door contentmarketing niet als een nieuwe marketingvorm te benaderen, kan het verleden worden geëvalueerd en kan het bedrijfsleven ervan leren.

2.    Contentmarketing gaat over het laten zien wat je kunt
Content verspreiden waarbij de boodschap is dat je een goed product levert of dat je goed presteert, helpt de klant niet om problemen tijdens het koopproces op te lossen. Zo was marketing voorheen, maar contentmarketing gaat ergens anders over. De informatie moet gericht zijn op het informeren en inspireren van de klant. Hoe kun je dan wel de klant helpen? Focus op een belangrijke klant en richt het artikel aan die specifieke klant. Welke problemen komt hij tegen tijdens het koopproces en hoe kun je hem het beste adviseren? Help de klant op weg zodat ze op die manier sneller bij jou (willen) kopen.

3.    Contentmarketing is gericht op het schrijven van teksten
Bij contentmarketing komt veel meer bij kijken dan puur het schrijven van teksten. Alleen richten op het schrijven van teksten levert geen ROI op. Organisaties moeten  een strategisch plan ontwikkelen waarin staat wanneer en via welke kanalen de content wordt gepubliceerd, aan wie ze zijn gericht en welke onderwerpen er aan bod gaan komen. Bovendien moet de marketeer er bij elk artikel over nadenken welke trefwoorden belangrijk zijn voor SEO (zoekmachineoptimalisatie). Overigens is contentmarketing niet alleen het managen van teksten. Soms kan een boodschap beter overkomen door het gebruik van bijvoorbeeld film, afbeeldingen en infographics.

4.    Contentmarketing betekent zoveel mogelijk publiceren
Tikken totdat je toetsenbord het opgeeft en het internet vol staat met jouw artikelen. Het is een misvatting die je bij vele andere soorten van marketing terug ziet komen. Contentmarketing is een middel en geen doel. Het is een educatieve en informatieve vorm van marketing, wat ertoe kan leiden dat klanten je gaan waarderen als een thought leader of inspiratiebron. Een copycat zullen ze niet volgen. Let dus op dat je niet overstapt naar kwantiteit. Wie veel content publiceert en daarbij niet kritisch de kwaliteit bewaakt, zal nooit een inspiratiebron worden.

5.    Contentmarketing is het produceren van geoptimaliseerde teksten
Een tekst vol met trefwoorden die goed gevonden worden in zoekmachines zal zorgen voor veel verkeer naar de website. De vraag is echter wat ze vervolgens op je website gaan doen? Uiteindelijk is het doel dat de klanten bij jou een product of dienst kopen. Inhoudelijk goede content komt professioneel en geloofwaardig over. Daarnaast is het informatiever, waardoor potentiële klanten eerder geneigd zijn om bij jou te gaan kopen.

6.    Contentmarketing is goedkoop
Vaak denkt men dat contentmarketing een goedkope marketingtool is, omdat het lijkt alsof het gemakkelijk is om overal content te (laten) plaatsen. Het schrijven, het plaatsen en het verspreiden van een unieke tekst neemt echter tijd in beslag. Uiteraard kost tijd weer geld. Daarnaast vragen gerenommeerde websites steeds vaker om een vergoeding voor het plaatsen van content.

7.    Contentmarketing is social media
Via sociale media kunnen bedrijven content verspreiden. Social media is een middel dat met name geschikt is voor content dat dialoog en interactie tot stand brengt. Als dat het doel is van bepaalde content, dan is de inzet van social media een absolute aanrader.

8.    Contentmarketing levert niks op
Tijd in contentmarketing steken, betekent dat er een ander onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden minder aandacht krijgt. Het is daarom belangrijk dat er wel een ROI is. Wat is dan precies de ROI van contentmarketing? Bij contentmarketing is het interessant om statistieken te verwerven over websiteverkeer, social media en de algemene zichtbaarheid. Op langer termijn kunnen deze statistieken inzage geven over de naamsbekendheid en klantbinding.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: