De invloed van de overname van Whatsapp door Facebook

De overname van Whatsapp door Facebook zorgde de afgelopen dagen voor veel ophef. De angst dat Facebook gegevens van Whatsapp-gebruikers zou gaan gebruiken voor commerciële doeleinden en hun privacy hiermee in gevaar zou worden gebracht, zorgde ervoor dat veel mensen massaal overstapten op de app Telegram. Het bedrijf kreeg alleen al deze zaterdag 1,8 miljoen nieuwe gebruikers erbij.  De applicatie is vergelijkbaar met Whatsapp en te downloaden op zowel iOS als Android-apparaten, maar of dit Russische bedrijf beter is qua privacy?

Toen afgelopen zaterdagavond Whatsapp er voor een paar uur uit lag, hebben veel mensen, namelijk zo’n honderd Telegram2personen per seconde, onmiddellijk Telegram gedownload. Hierdoor lag de concurrent van Whatsapp er zelf ook binnen no-time uit. De SMS-gateways voor het versturen van registratiecodes waren zaterdagavond overbelast. De reden dat Whatsapp eruit lag, werd niet bekendgemaakt. Het bedrijf twitterde slechts “Sorry we currently experiencing server issues.  We hope to be back up and recovered shortly.”

Privacy en Security
Telegram wordt gefinancierd door donaties en is dus niet commercieel. Ze benadrukken de security binnen hun bedrijf, maar hun securityprotocol heeft al flink wat kritiek gekregen, mede doordat het protocol van Telegram zelf is.

whatsappUit een onderzoek van Radar bleek dat meer dan de helft van de Whatsapp-gebruikers zich zorgen maakt om zijn gegevens na de overname door Facebook. De meeste mensen vinden dat Facebook eerst toestemming zou moeten vragen voor het gebruik van deze persoonlijke informatie. 28 procent van de respondenten overweegt sinds de overname over te stappen op een andere app, omdat men op Whatsapp andere informatie deelt dan men op Facebook zou doen. Acht procent van de gebruikers is zelfs al overgestapt. Ruim veertig procent denkt dat de privacy-voorwaarden van andere apps beter zijn, ook al lijkt dit voor een app als Telegram al niet op te gaan.

Instagram
In 2012 kocht Facebook ook al de populaire app Instagram. Na een aantal maanden bleek toen dat Instagram de privacy-voorwaarden had gewijzigd. In de voorwaarden stond dat foto’s ongevraagd aan derden konden worden verkocht, wat op veel kritiek stuitte en uiteindelijk werd rechtgezet door Instagram.

Whatsapp blijft groeien
Whatsapp heeft overigens sinds de ­­­overname door Facebook nog wel zo’n vijftien miljoen nieuwe gebruikers erbij gekregen. De teller staat op dit moment op 465 miljoen. Dit is op zich geen grote verrassing, aangezien het aantal gebruikers de laatste jaren flink groeit. Daarnaast werd deze week bekendgemaakt dat Whatsapp een belfunctie gaat toevoegen aan de applicatie, om de concurrentie met onder andere Skype aan te gaan.

1798686_10202443115853568_2037768170_n

Threema
Naast Telegram zijn er ook nog andere alternatieven voor Whatsapp in omloop, zoals Threema. Dit is echter een betaalde applicatie. Voor €1,79 kun je deze Zwitserse app downloaden. Ook deze app legt sterk de nadruk op privacy en veiligheid en in dit geval schijnt dit ook echt te kloppen. Alle berichten worden versleuteld verstuurd en ook onmiddellijk van de servers van Threema verwijderd na aflevering bij de ontvanger. Daarnaast moet je voor aanmelding je eigen persoonlijke encryptie maken, door een aantal seconden met je vinger over een vlak te wrijven. Wat betreft de veiligheid, is het dus wel logisch dat er betaald moet worden voor deze applicatie.

Kuddedieren
Veel mensen vertonen in een dergelijke situatie vooral kuddegedrag. We kijken dan vooral naar wat anderen doen en naar wat autoritaire instanties zeggen. Doordat andere bekenden in je omgeving de app Telegram gaan downloaden, doe jij dit ook. Hier speelt Telegram ook heel handig op in door notificaties van nieuwe gebruikers tussen de chats neer te zetten. Maar doordat er in de media berichten verschijnen van autoriteiten over privacy en security, ga je toch weer twijfelen. Voor de zekerheid downloaden veel mensen beide apps.

Telegram belooft overigens dat de app, ook in de toekomst, niet zal worden verkocht en ook niet op een andere manier winst zal proberen te maken.

telegram

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: