Aandacht alstublieft voor online content!

Het ging geluidloos. Toch heeft het digitale tijdperk voor een enorme explosie aan informatie gezorgd. Elke minuut ontvangen 204 miljoen mensen een e-mail, mag Google voor meer dan 2 miljoen mensen een zoekopdracht uitvoeren en wordt er meer dan 48 uur aan beeldmateriaal geüpload naar YouTube. Terwijl online informatie zich alleen maar vermenigvuldigt, kijkt niemand raar op dat papieren edities nog nauwelijks worden gelezen. Informatie vinden we tegenwoordig online.

We zijn gek op online informatie. Er zijn zelfs beroepen die zich continu richten op het aanleveren van een verse stroom aan gegevens voor op de big data-stapel. Alles lezen kunnen we niet. Dat willen we bewust en onbewust niet. Daarom duurt een gemiddeld bezoek aan een webpagina tussen de 10 en 20 seconden. Om ons die 20 seconden lang op een pagina te houden, investeren bedrijven veel tijd en geld in interessante content  (als we al niet direct hebben weg geklikt!). Maar wat trekt nu onze aandacht?

Ik zie wat jij ook ziet
Dankzij ‘eye tracking’-onderzoeken weten we hoe we als websitebezoekers online content tot ons nemen. Allereerst scannen we direct de linker bovenkant van een pagina. Pas als we de pagina interessant vinden, glijden onze ogen naar andere onderdelen van de website.

Het is overigens niet verrassend dat we pagina’s van links naar rechts bekijken. Dit heeft te maken met de manier waarop je je eigen taal leest. Eindeloze alinea’s lezen doen we niet. We geven de voorkeur aan korte krachtige stukjes tekst. Overigens lezen we meestal niet wat er staat, maar scannen we de informatie in een F patroon. Een groot lettertype motiveert tot scangedrag. Een klein lettertype stimuleert juist om de tekst te gaan lezen.

Ook afbeeldingen trekken veel aandacht, mits deze van goede kwaliteit zijn. Bedrijven kunnen afbeeldingen gebruiken van mensen die naar de bezoeker kijken en afbeeldingen van mensen die naar een product kijken. Over het algemeen vinden online lezers foto’s van mensen die naar hen kijken toegankelijker en meer uitnodigend. Daarentegen kopen we meer als de persoon naar het product kijkt.

De opvallende speld in de data-berg
Wat betekent deze informatie? Hoe kun je de aandacht van de lezer trekken? De meeste informatie wordt verspreid via websites. Aanmelden voor de e-mailnieuwsbrief kan tegenwoordig bij elke site en ook via social media vliegen de vele kb’s aan data voorbij. De bovenstaande informatie is echter niet geheel verrassend of vernieuwend. Goede designers houden al rekening met waar het oog naartoe gaat en weten wat onze interesse wekt. Veel webdesigners zien interactiviteit dan ook als de heilige graal om bezoekers te trekken en te behouden. Beroemde voorbeelden van interactieve toepassingen zijn de campagne van de Hema in 2007 met omvallende producten en recenter de campagne van Ikea om Nederland bewust te maken over katoen.

Toch zal je ervaren dat het lezen van een e-book niet fijn is als deze constant interactief is. Soms wil een organisatie ons iets meer achtergrondinformatie geven. Soms wil de lezer zelf meer achtergrondinformatie. Een afbeelding voor vermaak wil hij dan niet. We willen lezen en het liefst op een aantrekkelijke manier. Tegenwoordig spelen bedrijven  daar handig op in.

Opmars
Ze verschijnen overal: de digitale magazines. Sommige lijken ze meer op statische papieren edities (bijvoorbeeld die van Harrods), terwijl andere magazines vrij interactief zijn (bijvoorbeeld die van 24 Kitchen. Wat een belangrijke overeenkomst is met een papieren magazine, naast het feit dat je erin kunt bladeren, is de beperkte houdbaarheidsdatum. Het is voor iedereen duidelijk dat de informatie in het magazine slechts tijdelijk geldig is ten op zicht van een websitepagina die vaak voor alle tijden geldig moet zijn. Daardoor kan websitebezoek worden gereguleerd. Een nieuw online magazine trekt direct aandacht. Het belangrijkste is echter om die aandacht vast te houden. Toch lezen we digitale magazines aandachtiger dan een gewone pagina. Kortom, digitale magazines zijn succesvol als het gaat om het daadwerkelijk lezen van online content.

Interactieve websites zijn enorm in opkomst, maar ook andere middelen om onze aandacht te trekken en te behouden zijn in opmars. Bedrijven zijn dan ook steeds beter op de hoogte van hoe zij het internet kunnen gebruiken en hoe zij kunnen inspelen op nieuwe trends. Digitale magazines zijn een goed voorbeeld van een nieuwe manier om onze aandacht langdurig te houden en de conversie van en naar je website te vergroten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: