Verbod op Social Media werkt averechts

In Turkije kunnen mensen binnenkort online geen filmpjes meer kijken of foto’s plaatsen. Althans, als het aan premier Erdoğan ligt. Hij wil Facebook en YouTube namelijk verbieden in Turkije.

In een interview zei hij niet toe te staan “dat de bevolking verslonden wordt door YouTube, Facebook of wat dan ook.” Tegenstanders van Erdoğan, zoals studenten, journalisten en kunstenaars, zouden Facebook en YouTube gebruiken om kritiek op hem te uiten.

Protesten
Deze Social Media sites worden inderdaad veel gebruikt in Turkije, omdat de persvrijheid inmiddels al erg beperkt is. Tijdens de protesten van vorig jaar was dit bijvoorbeeld goed zichtbaar. Op televisie of in de kranten zag je hier niets over, maar op Facebook en Twitter werd al het laatste nieuws gepubliceerd. Iets wat we ook al eerder bij de protesten in Egypte zagen gebeuren. De ideale manier dus om politiek nieuws bekend te maken, aangezien dit op de Turkse televisie van zijn levensdagen niet zal worden uitgezonden. Toch moeten de Turken hiermee oppassen, aangezien er vorig jaar tijdens die rellen 25 twitteraars werden opgepakt, die iets onschuldigs over de politie hadden getwitterd (“De politie is net gearriveerd”).

Erdoğan zou dit verbod na de lokale verkiezingen van 30 maart door willen voeren. Europees Commissaris Neelie Kroes noemt dit verontrustend. Volgens haar is dit de eerste stap naar het afbouwen van de democratie. De werkelijke reden van dit verbod is natuurlijk dat de premier geen belastende informatie over zichzelf op internet wil aantreffen. Maar de protesten in het land zullen juist nog extremer worden, wanneer Facebook en YouTube niet meer bereikbaar zullen zijn.

Afluisteren
Onlangs was er op YouTube een gesprek tussen Erdoğan en zijn zoon te beluisteren. Hierin werd het wegsluizen van geld besproken. Volgens de premier was het gesprek in elkaar gemonteerd en wil hij juridische stappen ondernemen tegen de personen die hierachter zitten.

Naast vrijheid van meningsuiting, helpt Social Media journalisten aan belangrijke informatie over de huidige situatie in een land. Dit is immers ook gebleken tijdens de Arabische lente. Er ontstonden daarbij ook online protestbewegingen waarin protestanten elkaar vonden. Social Media bracht deze mensen bij elkaar, waardoor ze samen de straat op konden gaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: