Social Media bij gemeenteraadsverkiezingen

Morgen is het zo ver. De gemeenteraadsverkiezingen. Dit zien we terug op straat, maar ook op Social Media. De hashtags #Gemeenteraadsverkiezingen en #GR2014 leveren veel hits op op Twitter. Social Media zijn de afgelopen jaren een belangrijk middel geworden in de eindspurt naar de verkiezingen om nog snel kiezers aan je te binden. En dit vereist een andere strategie dan bij ouderwetse campagnes.

Sinds een aantal jaar is Social Media ontzettend populair geworden onder politici.

Tweerichtingsverkeer
Twitter is veruit favoriet onder politici en staat ver boven Facebook. Sommige kandidaten zien dit helaas nog steeds als eenrichtingsverkeer en bombarderen hun volgers met veel tweets. Zolang deze tweets inhoudelijk sterk zijn, is dit goed, maar humor en een luisterend oor kan ook veel voor je reputatie doen. Het is dus beter juist wel in dialoog te treden met volgers. Hierdoor word je meer een echt mens voor je doelgroep. Dit noemen we ook wel de ‘human voice’ in communicatie-uitingen. Mensen willen weten met wie ze praten op persoonlijk vlak. Niet alleen tegen welke instelling, organisatie of politieke partij.

Go viral

140312152351.CDA-Nieuwegein.shrink.586x0

Een verkiezingsadvertentie van het CDA in Nieuwegein zorgde onverwachts  voor een viraal effect op Social Media. Deze poster is gericht op de VVD-kiezers om weer op het CDA te gaan stemmen. De advertentie was zo populair dat er zelfs een Friese, Urker en Twentse variant van is gemaakt.

1920473_10152278314976271_421596317_nEen verkiezingsposter van de VVD in Rotterdam met de tekst ‘In Rotterdam spreken we Nederlands’ kwam ook in opspraak, maar op een minder positieve manier. Dit zorgde uiteraard ook voor een parodie.

Voor nog meer foute verkiezingsadvertenties kun je hier kijken.

Na de verkiezingen
Het blijkt dat veel politici na de verkiezingen fors minder gaan twitteren. Het is echter beter ook na de verkiezingen in gesprek te blijven met volgers. Zo ben je als politicus ook beter bereikbaar en weet je wat er speelt in de gemeente. Daarnaast houd je je stemmers op de hoogte van acties die worden opgepakt. Het is immers zeer belangrijk om betrokken te blijven, vertrouwen uit te stralen en daadkrachtig te zijn. Daarmee bedankt een politicus zijn gevolg nog het meest. En social media – zij het Twitter, LinkedIn of Facebook – blijft daar nog wel even het meest geschikte platform voor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: