Vijf tips van Hollywood over contentmarketing

Hollywood entertaint ons. Het komt niet vaak voor dat Hollywood ons juist iets kan leren. Toch verscheen op clickz.com een interessant artikel met vijf tips die we kunnen leren van Hollywood over contentmarketing.

Hollywood is enorm goed in verhalen vertellen. Regisseurs in Hollywood denken goed na over hoe een script zich kan vertalen naar een film. Toch bepalen de activiteiten rondom een film grotendeels het succes ervan. Immers, een film die niemand kent is niks waard. Om de maximale winst te behalen, zetten marketeers verschillende technieken in die uitstekend toepasbaar zijn voor contentmarketing.

1. Vertel wat het publiek wilt horen
Een scriptschrijver heeft een enorm lastige uitdaging. Volgens Blake Snyder, de meest succesvolle scriptschrijver van Hollywood ooit, moet je een verhaal vertellen met dagelijkse elementen die gezamenlijk een verhaal uniek en bijzonder maken. Netflix past deze strategie toe bij aankopen van nieuwe series. Bijvoorbeeld, de allernieuwste serie ‘House of Cards’ is gekocht door Netflix, omdat leden vaak kijken naar dit genre series.  

Om op basis hiervan aan contentmarketing te doen, heb je naast big data ook een enorm creatief talent nodig. Als je daar, net als ik, niet mee bent geboren, moet je op zoek naar andere oplossingen. Daarom kun je ook zorgen dat je veel nieuwsbrieven ontvangt, dat je op Twitter en andere social media de juiste mensen volgt en je regelmatig het internet afstruint op zoek naar informatie. Laat je inspireren en creëer nieuw content op basis van bestaand materiaal.

2. Heb een doel
Het doel van studio’s: elke film moet awards winnen en een blockbuster zijn. Beide doelen vereisen een andere strategie. Daarom zijn films die zowel awards winnen en een blockbuster zijn zeldzaam. Kies om die reden één doel en ga ervoor. Voor contentmarketing betekent dit een keuze tussen thought leadershup en meer webstiebezoek. Ga je voor thought leadership? Dan moet je veel onderzoek doen en goed je doelgroep kennen. Wil je meer websitebezoek? Dan zijn regelmatig korte updates beter. Een contentmarketeer wordt wel eens geconfronteerd met het probleem van minimale aanbod van informatie. Je wilt wel content leveren, maar je beschikt niet over genoeg materiaal. Ook Hollywood kent dit probleem. Hun oplossing? Soms zijn films juist succesvol, omdat er weinig geld in wordt gestoken en daardoor in verhouding veel oplevert. De ROI is dan toch vrij hoog.

3. Investeer in promotie
Regelmatig horen we over astronomische bedragen die regisseurs spenderen aan de productie van een film. De meest dure film ooit geproduceerd is Pirates of the Caribbean. Investeerders betaalden 300 miljoen voor deze productie. Als een film zo duur is om te produceren, dan is het zonde als niemand het ziet. Daarom spendeerden marketeers nog eens 150 miljoen aan promotie. Voor contentmarketing betekent dit dat we het publiek de kans geven om het te zien. Deel content op LinkedIn, Twitter of verschillende blogs. Bijkomend voordeel is dat Google deze manier van kwalitatieve content verspreiden waardeert. Goed voor SEO dus.

4. Zorg voor de ster
In 2013 heeft Angelina Jolie 33 miljoen verdiend. Waarom is Hollywood bereid om zoveel te betalen voor een ster? Het antwoord is simpel: de ROI is gemakkelijk terug te verdienen. Alleen al door hun aanwezigheid is promotie gegarandeerd. Af en toe een expert aan het woord laten bij jouw blog, is wat we hiervan kunnen leren.

5. Hergebruik!
Het is bijna kapitaalvernietiging: content niet opnieuw gebruiken. Hollywood beseft dit maar al te goed. De oorspronkelijk film van Planet of the Apes kwam uit in 1968, daarna een remake in 2001 en een vervolg in 2011. Tevens is er een televisieserie geweest in 1974. Ook King Kong en nog diverse andere Hollywoodsuccesverhalen zijn opnieuw uitgebracht. Een artikel met voorspelling over contentmarketing voor 2014 kan eind 2014 worden vertaald naar wat er is bereikt binnen contentmarketing, of welke trends er zijn voor 2015.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: