Bouw je eigen app met Facebook

Het Duitse Tobit Software maakt het mogelijk om gratis zelf een app te maken. Hiervoor kun je de app Chayns op je smartphone te downloaden. Je Facebook-pagina functioneert daarbij als CMS. In principe is dit gratis, maar voor extra functionaliteiten, zoals betaal- en bestelfuncties, vraagt Tobit wel een vergoeding. De app is naast moederland Duitsland sinds 1 december vorig jaar ook beschikbaar in Nederland.

Het interessante van deze ontwikkeling is dat het nu ook voor kleinere organisaties mogelijk is om een professionele app te bouwen. Normaal gesproken is dit namelijk een duur grapje. De enige vereiste is dat de ‘ontwikkelaar’ een Facebook-account heeft, want vrijwel iedereen weet hoe Facebook werkt en de meeste organisaties hebben al een bedrijfspagina. De gebruikers van de zelfgebouwde app hoeven overigens geen Facebook-account te hebben.

Inrichting app
Als je bedrijfspagina al goed is ingericht, kun je alle content eenvoudig overnemen in de app. Extra toepassingen zijn niet gratis verkrijgbaar. Een shop toevoegen aan je app kost uiteraard wel wat, maar ook voor het laten wijzigen van een logo schijn je een paar tientjes kwijt te zijn. Het kan daarnaast gaan om een maandelijks of jaarlijks bedrag. Als de app voltooid is, dan is deze een aantal dagen later al beschikbaar in de app-stores. Daarnaast zorgt Tobit ervoor dat er regelmatig nieuwe versies van de app beschikbaar zijn.

Klanten
Tobit Software biedt al 27 jaar standaard softwaretools aan. Sinds de start van de Chayns-app op 1 oktober 2013 maakten al veel bedrijven een eigen app met behulp van de Chayns-software. Enkele voorbeelden zijn cadeauwinkel Roppongi, voetbalclubs FC Schalke 04 en FC Köln, maar ook het Nederlandse kledingmerk Zumo en Comedy Café Amsterdam.

Verdienmodel
Het verdienmodel zit hem in de extra functies, zoals het bestellen, betalen en reserveren van producten of diensten. Hiervoor hebben bedrijven een virtuele betaalkaart ter beschikking. Dit moet echter nog verder worden uitgewerkt. De extra functionaliteiten zijn namelijk in sommige sectoren, zoals de horeca, vaker nodig dan in andere sectoren.

Alternatief
Een andere mogelijkheid om zelf je app te bouwen is AppMachine. Ook hierin kun je snel je eigen app maken. De app voor het Amsterdam Dance Event is bijvoorbeeld volledig in AppMachine gebouwd.

Op deze manier wordt het steeds gemakkelijker om zelf apps of websites te bouwen. Denk bijvoorbeeld ook maar aan diensten als WordPress en Tumblr. Codes en ingewikkelde opmaakprogramma’s worden achterwege gelaten en leken kunnen nu zelf aan de slag.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: