IPS is marechaussee van het netwerk

Onbekend maakt onbemind. Dat gaat in elk geval op voor het Intrusion Prevention System, kortweg IPS. Nog te veel mensen verkeren in de veronderstelling dat een firewall en antivirus-scanning het netwerk voldoende beschermen; dit is niet het geval. In tegenstelling tot deze vertrouwde schildwachten kijkt een IPS namelijk ook naar het gedrag van binnenkomend en uitgaand netwerkverkeer. Grenscontrole op z’n best.

Een firewall werkt op basis van routeringen en antivirus-software scant inkomende data alleen op basis van signalementen van bekende virussen, de zogenaamde signatures.  Een Intrusion Prevention System (IPS) daarentegen monitort niet alleen alle netwerkverkeer op basis van signatures maar combineert dat met het controleren van het gedrag van data en software. Dat betekent dat ook nog onbekende virussen en malware kunnen worden herkend. Een IPS bestrijkt dus een ander gedeelte van de netwerkcontrole dan de vertrouwde firewall en antivirus-software.

Lees hier meer over IPS.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: