Nieuwe collega in 2014: de Director of Content

Thought leadership is belangrijk voor veel organisaties. Een bedrijf wordt dan immers door een bepaalde branche of vakgebied als expert of goeroe beschouwd. Maar gezien worden als expert gebeurt niet zomaar. Daarom verhogen veel organisaties hun budget voor contentmarketing. De nieuwste ontwikkeling in contentmarketing in 2014 is de aanstelling van de Director of Content. Het nieuwe contentmarketing staat daardoor definitief op de kaart.

Informatie in de boodschappenmand
Toen consumenten besloten om minder te reageren op traditionele content, gingen marketeers op zoek naar andere mogelijkheden om de consument te bereiken. Het negeren van communicatieboodschappen ontstond door de opkomst van het internet. De consument verzamelde zich op fora en social media, die overal en op verschillende manieren toegankelijk zijn. Hierdoor kunnen we online op onze telefoon controleren of een product elders goedkoper is of opzoeken of het product daadwerkelijk zo goed is als de verpakking vermeldt. Door dit gedrag begrepen marketeers eindelijk wat consumenten echt willen: informatie.

Content voor binding
Als consumenten informatie willen, dan krijgen ze dat ook. Ze willen kwalitatieve informatie die antwoord geeft op vragen die ze bezighoudt. Door hen via een dialoog regelmatig goede antwoorden te geven, ontstaat er vertrouwen wat leidt tot klantenbinding. Een sterke klantenbinding heeft invloed op allerlei aspecten van een organisatie, waaronder de verkoop. Dit besef dringt steeds verder door bij organisaties. Contentmarketing wordt daardoor steeds belangrijker en het levert ook meer budget op. Maar het vereist wel een contentstrategie.

Strategisch contentmarketing
Een goede strategie betekent dat consumenten de informatie krijgen die ze willen lezen of zien. Om dit te bewerkstelligen publiceren organisaties regelmatig actuele en kwalitatieve content. Een organisatie moet wel overwegen wanneer content relevant is voor hun doelgroep en stilstaan via welke kanalen ze content verspreiden. Om dit in goede banen te leiden stellen veel organisaties een Director of Content aan.

De Director of Content is iemand die de contentstrategie uitstippelt. Zo moet in 2014 een organisatie klaar zijn voor elk apparaat. Dit betekent dat verspreiding van content ook mogelijk is via diverse mobiele apparaten. Daarnaast zorgt de nieuwe collega ervoor dat een merk eigen verhalen vertelt die aantrekkelijk zijn voor het publiek. Dit kan zowel in tekst als in beeld zijn.

Sommige organisaties kennen deze nieuwe collega al. Denk aan Jerrel Jimerson, die officieel de titel ‘director of online and content marketing’ had bij Netscape. In 2014 zullen steeds meer CMO’s worden bijgestaan door de Director of Content. De consument is hier alleen maar gebaat bij. Zij worden uiteindelijk beter geholpen.

One Response to Nieuwe collega in 2014: de Director of Content

  1. Pingback: De contentcurator geeft meer | Co-Workx

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: