De toekomst van functies in de marketing en communicatie

Sinds de millenniumwisseling bestaan er  online marketing- en communicatiefuncties en inmiddels zijn deze volledig geïntegreerd in onze samenleving. Iedereen kent wel een contentmanager of socialmedia-adviseur. Uit een onderzoek blijkt dat de online marketeer met stip op nummer één blijft staan als meest voorkomende functie in deze sector.

Door de invloed van ontwikkelingen als social media en contentmarketing veranderen ook de functies. In 2013 ontstonden veel nieuwe profielen die gericht waren op social media, zoals communitymanager of socialmedia-adviseur. Deze blijven bestaan, maar het gaat meestal wel om banen op junior- of medior-niveau. Vaak wordt social media ook bij een stagiair neergelegd. Wat betreft contentmarketing komen de functies webredacteur of contentmanager veel voor. In de toekomst gaan we waarschijnlijk nog wel meer content-gerelateerde functies zien. Wat ‘social’ was in 2012 en 2013, is ‘data’ in 2014. Ook al is de kennis over big data nog beperkt, veel bedrijven willen hier wel iets mee doen. Daarom zijn er dit jaar drie keer zoveel functies met betrekking tot data als in 2013. Functies zoals webanalist en bigdata-expert duiken ineens een stuk vaker op.

Creativiteit is een belangrijke vaardigheid bij alle marketingfuncties, net als klassiekers zoals analytisch vermogen en commercieel inzicht. Creativiteit is uiteraard in alle facetten van marketing vereist, aangezien het uiteindelijk om opvallen gaat. Analytisch inzicht is echter meer een clichébegrip, maar dit maakt het niet minder belangrijk. Ook commercieel inzicht is belangrijk.

In de marketing en communicatie zijn de functies dus afhankelijk van trends en verandert dit snel. Er wordt nu gezocht naar mensen voor functies die straks misschien niet meer bestaan. Lees hier het hele artikel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: