Technologie van Schneider Electric vormt hart van finalestadion

Finale WK-voetbal in veilig en efficiënt Maracanã-stadion

Hoofddorp, 25 juni 2014 – Nu Nederland groepswinnaar is geworden, lonkt het uitzicht naar de finale. Deze vindt plaats op 13 juli in het Maracanã stadion in Rio de Janeiro, Brazilië. Het stadion was al het strijdtoneel van een aantal groepswedstrijden. Ook één van de kwartfinales wordt hier beslist. Schneider Electric leverde onder meer technologie in de controlekamer en zorgde hierdoor voor een verbeterde efficiëntie en veiligheid in dit Smart Stadion.

Zo’n 3000 lampen die gezamenlijk het verlichtingssysteem vormen, zeventien liften, twaalf roltrappen, 292 toiletten, 60 bars en meer dan 500 energiemeters en elektrische beveiligingen worden aangestuurd in het stadion Maracanã, officieel het Journalist Mario Filho Stadium geheten. Deze aansturing vindt plaats vanuit de controlekamer, waar onder meer het real-time energieverbruik van de arena wordt gemeten. Maar ook verlichting, ventilatie, airconditioning, kleppen, generatoren, toegangscontrole, brandbeveiliging, UPS en CCTV en hydrauliek worden vanuit de controlekamer aangestuurd.

Op basis van internationale FIFA-regels, ontwikkelde Schneider Electric samen met partners een intelligent netwerk dat de verschillende systemen integreert en meer dan 36.000 variabelen verwerkt.

Verlichting
De verlichting in het stadion wordt geregeld door DMX- en KNX-protocollen. De integratie met het netwerk maakt voorgeprogrammeerde lichtcombinaties in kleur en scenario’s mogelijk. Het systeem monitort foutmeldingen real-time, evenals meldingen wanneer bepaalde limieten zijn bereikt. Dit maakt het stadion veiliger en efficiënter en het is bovendien mogelijk een energiebesparing tot 36 procent te behalen. Het stadion is ook voorzien van een watermanagementsysteem dat waterverbruik in de toiletten moet terugdringen. Om nare geurtjes te voorkomen, laten de kleppen het water met langere intervallen door als het stadion niet wordt gebruikt. Het tegenovergestelde gebeurt tijdens voetbalwedstrijden.

Beveiliging
Schneider Electric zorgde daarnaast voor het beveiligingssysteem van het stadion, onder meer door HD-camera’s, monitoringsystemen en opslag van beelden. Het monitoringsysteem heeft één interface waar zowel gebruikers videobeelden zien en aanpassingen kunnen doen aan gebieden en toegangscontrole. Bewakingsbeelden worden via het systeem geanalyseerd en automatisch gemarkeerd. Zodra er verdachte activiteiten worden waargenomen, stuurt het systeem een alarm naar de operators. Door deze dynamische, real-time opslag en analyse, kunnen incidenten snel worden geïdentificeerd en opgelost, wat een veiliger omgeving creëert.

Schneider Electric leverde eveneens de producten en apparatuur voor de energiedistributie van laag- en middenspanning, transformatoren, railkokersystemen en verdeelinrichtingen.

‘De Maracanã is één van de Smart Stadions ter wereld geworden. Het management krijgt real-time informatie en het beslisproces verloopt sneller en efficiënter’, zegt Marcel Spijkers, Algemeen Directeur Schneider Electric Nederland. ‘En we hopen uiteraard dat Nederland de finale in dit stadion speelt.’

Maracana-stadion

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: