Verenigde Naties en Esri brengen risico op rampen in kaart

Rotterdam, 7 juli 2014 – Het bureau voor rampenrisicobeperking van de Verenigde Naties (UNISDR) en GIS-aanbieder Esri gaan samenwerken. Dankzij het inzetten van nieuwe technologieën kunnen steden risico’s op rampen visualiseren, zodat zij hier maatregelen tegen kunnen treffen. De technologie is beschikbaar voor alle steden wereldwijd.

Het nieuwe initiatief ondersteunt de inspanningen van UNISDR om 1.800 steden beter bestand te maken tegen klimaatveranderingen. De steden kunnen dankzij toegang tot innovatieve mapping-technologie betere stedenbouwkundige plannen opstellen. Daarnaast stimuleert de samenwerking het ontwikkelen van specifieke apps die meer grip geven op noodsituaties.

Ban Ki-moon
Het initiatief haakt in op de oproep van Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij vraagt aan wereldleiders om zeer ambitieuze plannen op te stellen met daarin maatregelen die rampen als gevolg van klimaatverandering tegengaan. De kaarten die dankzij het partnerschap beschikbaar worden gesteld, vormen de basis voor deze oproep. Wereldleiders kunnen hier immers de verplichting mee aangaan om de risico’s op een ramp te beperken. Dit onderwerp gaat ook een grote rol spelen op de klimaattop die in september plaatsvindt.

President Obama
De technologie van Esri speelde eerder ook al een rol in het initiatief van President Obama om meer weerstand te kunnen bieden tegen de klimaatsveranderingen. Esri’s directeur en oprichter Jack Dangermond zegt: ‘De concentratie van de bevolking in stedelijke gebieden neemt almaar toe. Daardoor zijn tal van steden inmiddels al bezig met het maken van plannen om het hoofd te kunnen bieden tegen de risico’s van klimaatsveranderingen. We proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van de expertise van deze steden, zodat we begrijpen wat de impact van de klimaatveranderingen is en welke maatregelen we kunnen nemen om risico’s te minimaliseren.’

Infrastructuur
Margareta Wahlström, hoofd van UNISDR, zegt: ‘Het lokaliseren van belangrijke infrastructuur zoals scholen en ziekenhuizen is essentieel voor zowel kleine als grote steden. Planners moeten omgaan met ruimtelijke informatie als zij risico’s op rampen willen beperken en flexibel hierop willen reageren. Dankzij de samenwerking met Esri en het inzetten van de nieuwste technologie kunnen deelnemers van de Making Cities Resilient Campaign de kloof tussen ambities en daadwerkelijke implementaties verkleinen.’

Over Esri
Esri vormt al meer dan 40 jaar een wereldwijd netwerk, dat nog steeds groeit. Als innovatief marktleider in geografische informatiesystemen zijn zij hét bedrijf waar al meer dan 300.000 organisaties op bouwen. Ruim 1 miljoen gebruikers werken succesvol met hun stabiele en op open standaarden gebaseerde technologie voor ruimtelijke visualisatie en analyse.

Nederlandse bedrijven en organisaties die hun vertrouwen in Esri en haar partners stellen, opereren in uiteenlopende branches, zoals de Overheid (lokaal, regionaal en landelijk), Water & Elektriciteit, Bouw & Infra, Olie & Gas en Financiële & Zakelijke Dienstverlening. Hun branchekennis, proceservaring en oplossingen versterken de continuïteit van uw organisatiebrede informatiehuishouding.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: