Bedrijfshumor in 140 tekens? Doen of niet? #lol

Afgelopen april gingen de NS en KLM op Twitter in gesprek over een eventuele samenwerking. Niet serieus, maar als grap. De bijdehante opmerkingen en steken onder water, vlogen over en weer tussen de twee vervoermaatschappijen. Moet kunnen toch? Of juist niet?

20140425-150905

 

Twitter heeft nogal een reputatie hoog te houden als het op humor aankomt. Inhakers op actuele gebeurtenissen en nieuwsberichten verschijnen altijd als eerste op dat platform. Voor veel mensen is dit een van de voornaamste redenen om een Twitter-account te hebben. Het gebruik van humor is dan ook een goede manier om veel volgers te krijgen. Dit kan interessant zijn voor bedrijven. Maar ze kunnen ook volledig de plank misslaan.

Zo waren er tijdens het WK voetbal een aantal bedrijven die korting gaven bij ieder doelpunt van Nederland, maar daarbij even geen rekening hadden gehouden met het feit dat het ook 5-1 kon worden. Deze acties kwamen ze dus uiteindelijk duur te staan.

Humor werkt goed, omdat je de menselijke kant van een bedrijf laat zien. Daarnaast delen mensen sneller een grappig bericht, gaat het sneller viral en zullen er uiteindelijk meer mensen over je bedrijf of merk gaan praten. Uit onderzoek blijkt dat 47 procent van de mensen vindt dat een humoristische advertentie beter blijft hangen. Als een bedrijf dus wil opvallen, is het gebruik van humor niet onverstandig. Toch vinden sommige mensen een grap op Twitter van een bedrijf onprofessioneel overkomen. Waar doe je dus goed aan?

Het is uiteraard belangrijk dat een bedrijf een humoristische tweet goed overweegt. Wie zijn de volgers op Twitter en wat is het doel van deze tweet? Houd de doelgroep en inhoud altijd in het achterhoofd. Daarnaast is het belangrijk dat er een goede balans is tussen serieuze en grappige tweets. Maar uiteindelijk is humor altijd goed, mits gepast.

Het gesprek tussen de NS en KLM op Twitter is inmiddels op geen van beide accounts meer terug te vinden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: