‘So you want to create a god?’

Eind juni verscheen de film Transcendence in de Nederlandse bioscopen met deze typerende uitspraak. Helaas kreeg de film in Amerika veel kritiek te verduren. Maar de kritiek richt zich voornamelijk op de hoge productiekosten, het acteerwerk en de commerciële strategie. Want debuterend regisseur Wally Pfister laat daarnaast wel op een verfrissende manier het privacy-debat met betrekking tot technologie zien. Zo slaat die typerende uitspraak van de titel van deze blog precies op de bange houding van mensen naar technologie toe. Want technologie weet alles over iedereen en kan daarmee van heel veel doen.

Transcendence is een sciencefictionfilm. Dr. Will Caster (Johnny Depp) en zijn vrouw Evelyn (Rebecca Hall) zijn vooraanstaande wetenschappers op het gebied van kunstmatige intelligentie. Zij onderzoeken niet wat kan, maar vragen zich af wat mag en waar de grens ligt van technologie. En zij gaan dusdanig ver, dat de hele wereld zich tegen hen keert.

Innovatie roept in sommige gevallen eerst weerstand op, voordat mensen de ontwikkeling accepteren. Zo moest niemand eind jaren zeventig iets van de magnetron weten. Dit had met name te maken met de radiogolven en de vraag of het wellicht gezondheidsrisico’s met zich mee zou brengen. Toch gebruikt bijna ieder huishouden nu dit apparaat. De film laat echter duidelijk zien dat ontwikkelingen van nu, voornamelijk tegengehouden worden door de steeds groter worden discussie over privacy.

De discussie is ontstaan doordat mensen zich steeds meer realiseren dat er in 2020 meer dan 26 miljard apparaten verbonden zijn met het internet (bekend als The Internet of Things (IoT)) volgens onderzoek van Gartner. Veel van die apparaten zijn wearables, zoals Google Glass, die de hele dag door van alles meten en opslaan. Iedereen met kwade zin kan dus echt alles over anderen te weten komen. En we zijn helaas niet allemaal in staat om die gegevens goed te beschermen. Bovendien, als er genoeg te halen valt, dan lukt het hackers uiteindelijk toch wel om in te breken. Wat er vervolgens met je gegevens wordt gedaan, is dan nog maar de vraag.

En al zijn het niet de hackers die misbruik maken van onze gegevens, dan moeten we de organisaties vertrouwen die de data opslaan. Niet voor niets voelde men zich onlangs dissonant toen Facebook hun onderzoek publiceerde waaruit bleek dat ze experimenteren met persoonlijke timelines en de gegevens niet anonimiseerden. En al zouden ze dit wel doen, dan kunnen ze via analytics uiteindelijk toch weer bij jouw profiel uitkomen.

Maar technologie wacht niet op de uitkomst van deze privacy-discussie. Er is zoveel inspirerende innovatie. De gave projecten op kickstarter zijn daar een goed voorbeeld van. En zo moet het ook zijn. Langzaam maar zeker zullen meer mensen niet meer angstig zijn of alleen maar de nadelen zien. De jongeren in Amerika zijn innovators op dit gebied. Zij vinden het geen probleem meer om iets van privacy in te leveren zolang zij er zelf ook voordeel uit halen.

De massa is nog niet klaar voor andere omgang in privacy. Ze hebben tijd nodig om de verandering te begrijpen en er vertrouwd mee te raken. Wanneer we het gaan accepteren, dan zal het leven voor veel mensen een stuk gemakkelijker zijn. Ik gun mezelf en anderen die tijd. Want de film Transcendence laat duidelijk zien wat er gebeurt als technologische vooruitgang bij mensen wordt opgedrongen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: