Esri bekroont PortMaps van Havenbedrijf Rotterdam met GIS-award

Rotterdam 5 augustus 2014 – Jaarlijks spreekt Esri via de Special Achievement in GIS Award (SAG) haar waardering uit aan de organisatie die een bijzondere prestatie op het gebied van geo-informatie heeft geleverd. Dit jaar ontving Havenbedrijf Rotterdam, tijdens de Esri International User Conference in San Diego, de SAG-award voor het nieuwe corporate informatiesysteem PortMaps. Jack Dangermond, oprichter en CEO van Esri, overhandigde de prijs persoonlijk aan programmamanager Erwin Rademaker van Havenbedrijf Rotterdam.

2E2A2930
V.n.l.r.: Frits Apeldoorn, Coördinator Ruimtelijke IV bij Havenbedrijf Rotterdam, Jack Dangermond, oprichter en CEO van Esri, Erwin Rademaker van Havenbedrijf Rotterdam   

Drie klikken voor medewerkers
Het nieuwe informatiesysteem, dat binnen vijf maanden is geïmplementeerd, is uiteindelijk bestemd voor alle medewerkers van het havenbedrijf. Het wordt de ingang voor alle informatie, ook als het uit andere informatiesystemen moet komen. In PortMaps kunnen medewerkers in maximaal drie klikken geografische informatie raadplegen, delen en analyseren. Erwin Rademaker, programmamanager: “Om deze vernieuwingsslag te maken, moesten we terug naar de basis. We stelden daarom onszelf eerst de vraag wat een haven is. De definitie werd: ‘Een aanlegplaats voor schepen’. Hiervoor is land en water nodig, en een scheiding daartussen, die wordt gecreëerd door een kademuur of een glooiing.”

Eenvoud en uniformiteit
“Er is veel energie gestoken in de opbouw van de havenbrede structuur voor een eenvoudig objectenmodel”, vertelt Rademaker. “Er staan tien kernobjecten beschreven die niet op zichzelf staan, maar in relatie met hun omgeving. Het duidelijke objectmodel leidt er ook toe dat we informatie over het havengebied uniform kunnen maken.” Daarnaast is de gebruiksvriendelijkheid van PortMaps vergelijkbaar aan het intuïtieve gebruik van een iPhone.
 
Groeien binnen grenzen
De efficiëntie, die het werken met geografische informatie oplevert voor Havenbedrijf Rotterdam, is onder meer van grote waarde om de doelstellingen uit de havenvisie te bereiken. Rademaker: “Daarin staat dat we de komende jaren verder willen groeien, maar dat dit binnen de bestaande grenzen moet gebeuren. De enige manier om de overslag te laten groeien is door efficiënter en slimmer om te gaan met de beschikbare ruimte en middelen.”

‘De beste’ en een partner
In de zoektocht naar een leverancier voor het informatiesysteem is gezocht naar ‘de beste’. Rademaker: “Maar tegelijkertijd zochten we ook een partner. Je kunt het niet alleen doen. Wij zorgen dat de processen van de haven lopen zoals het moet. Esri zorgt voor de techniek; dat het werkt en dat we mogen verwachten dat we de nieuwste techniek kunnen gebruiken. Elke update en release migreren we. Dat kan heel eenvoudig, omdat we het objectenmodel zo simpel mogelijk hebben gehouden.”

Betrouwbare pijler
Chris Cappelli, Director Global Sales & Business Development van Esri Inc, is erg gecharmeerd over het traject dat het havenbedrijf heeft afgelegd: “De sleutel van het enthousiasme van Havenbedrijf Rotterdam lag in het ontdekken van de toeppassingsmogelijkheden van een modern GIS. Al snel werd duidelijk dat GIS een betrouwbare pijler in de organisatie kon zijn voor elk aspect van de haven-business.”

Klik hier voor meer informatie over PortMaps, of bekijk hier de video.

_D9A2708 kopie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: