Schneider Electric bouwt mee aan groenste datacenter ter wereld

Hoofddorp, 7 oktober 2014 – Schneider Electric heeft meegebouwd aan Green Mountain: het meest duurzame datacenter ter wereld. Het rekencentrum is gebouwd in een voormalige munitieopslagplaats van de NATO aan een fjord te Rennesøy in Noorwegen. Het Green Mountain-datacenter kent een oppervlakte van 21.000 vierkante meter. Schneider Electric heeft voor dit datacenter de volledige fysieke infrastructuur geleverd.

De locatie van het datacenter zorgt voor een goede beveiliging. De site bestaat uit zes hallen die in de berg zijn ondergebracht. De zalen zijn te bereiken via 100 meter lange tunnels die leiden tot het hart van de berg. Het zorgt ook voor een hoge mate van duurzaamheid, onder meer doordat de faciliteit gebruikmaakt van de naastgelegen fjord voor vrije koeling. Bovendien wordt de benodigde energie door middel van een waterkrachtcentrale opgewekt. Schneider Electric en Green Mountain hebben een koeloplossing ontwikkeld die gebruikmaakt van zwaartekracht om koud water uit de fjord naar het dieper gelegen datacenter te brengen. Hiervoor is geen energie nodig. Op een diepte van 75 meter kent het water het gehele jaar door een constante temperatuur van 8 graden Celsius.

Green Mountain Rjukan.  Fotograf Ina Wesenberg_2 kopie

Certificering
Green Mountain Data Centre beschikt over een Tier III+ certificering. De faciliteit is carrier-neutraal. Het datacenter is ontworpen en gebouwd volgens de hoge eisen die het Uptime Institute stelt aan een Tier III niveau van certificeren. Op een aantal aspecten scoort het Noorse datacenter zelfs volgens het zeer hoge Tier IV niveau, waardoor het Uptime Institute de faciliteit een Tier III+ kwalificatie heeft meegegeven. Daarnaast hanteert het datacenter als doelstelling een PUE (power usage effectiveness) van minder dan 1,2.

Tweede datacenter
Schneider Electric en Green Mountain hebben ook een tweede datacenter ontworpen en gebouwd in Rjukan. Dit datacenter is identiek aan het datacenter in Rennesøy, waardoor klanten diensten op het gebied van business continuity en disaster recovery kan worden geboden. De volledig redundant uitgevoerde energievoorziening maakt gebruik van meerdere waterkrachtstations, die zich veelal op slechts enkele honderden meters afstand van het datacenter bevinden.
 

SE_green_mountain_34 kopie
Ambitieuze plannen
Schneider Electric heeft naast de technische infrastructuur van het datacenter, ook aspecten zoals de energievoorziening, de koeloplossingen en de DCIM (datacenter infrastructure management-)oplossing voor het beheren van het datacenter geleverd. “We hebben ambitieuze plannen met het Green Mountain datacenter”, zegt Knut Molaug, chief executive officer van Green Mountain AS. “Het was daarom voor ons van cruciaal belang om te kunnen samenwerken met een partner die in staat is om energie-efficiënte en bedrijfseconomisch zeer aantrekkelijke oplossingen te ontwikkelen. Hierbij hebben we gebruikgemaakt van innovatieve technologie die past binnen een weldoordachte systeemarchitectuur.”

“De totale hoeveelheid data die we als maatschappij voortbrengen, verdubbelt iedere twee jaar”, zegt Paul Bron, vice president IT Business bij Schneider Electric. “Daarmee zijn datacenters inmiddels goed voor 2 procent van de wereldwijde uitstoot aan CO2. Voor Schneider Electric vormt het Green Mountain-datacenter daarom een uitstekende kans om te laten zien hoe onze technologie en onze oplossingen kunnen bijdragen aan het verminderen van de milieubelasting van datacenters.”

SE_green_mountain_43 kopie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: