Dassault Systèmes en Solar Impulse schrijven nieuw hoofdstuk voor vliegen op zonne-energie

Technologie, visie en innovatie tonen mogelijkheden van schoon vliegen  

Dassault Systèmes Solar Impluse

Maarssen, 2 december 2014Dassault Systèmes, de 3DEXPERIENCE Company, specialist in 3D-ontwerp, 3D digitale prototypes en Product Lifecycle Management (PLM), verlengt de technische samenwerking met Solar Impulse SA. Het bedrijf blijft de ontwikkelaars van het door zonne-energie aangedreven vliegtuig ondersteunen in de realisatie van hun recordpoging. Namelijk een non-stop vlucht rond de wereld maken. Het in april gepresenteerde Solar Impulse 2 vliegtuig, dat in juni de eerste succesvolle vluchten maakte, is ontworpen met het Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE-platform.

Nieuwe ontwerpuitdagingen
Het Solar Impulse team heeft nieuwe uitdagingen overwonnen om zo’n innovatief vliegtuig te kunnen ontwikkelen. Zoals een compleet nieuw ontwerp voor de romp en vleugels, maar ook het gebruik van nieuwe lichtgewicht materialen. Verder moet de cockpit veilig en comfortabel genoeg zijn voor een non-stop vlucht rond de wereld, terwijl de piloot alle functies eenvoudig moet kunnen bedienen en managen. Mede dankzij de applicaties van Dassault Systèmes, die het team al sinds 2006 gebruikt, is het ontwikkelproces volgens planning verlopen.

3DEXPERIENCE-platform
Solar Impulse gebruikt met name de CATIA en ENOVIA-applicaties van het Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE-platform voor het ontwerpen, bouwen en valideren van hun tweede zonnevliegtuig. Solar Impulse 1 was een testmodel voor het ontwikkelen van de enorm complexe nieuwe technieken om dag en nacht op zonne-energie te kunnen vliegen. Met Solar Impulse 2 wordt die missie voltooid, door begin 2015 rond de wereld te vliegen.

Grenzen verleggen
“Pioniers verleggen al ruim een eeuw de grenzen van luchtvaart”, zegt André Borschberg, mede-oprichter, CEO en piloot van Solar Impulse. “Het eerste bemande vliegtuig, ballonvlucht en ruimtevaartmissie werden in eerste instantie ook als onmogelijk beschouwd. Wij gebruiken die ondernemende spirit ook voor engineering- en onderzoeksprogramma’s die technologieën uit de 21ste eeuw, zoals het 3DEXPERIENCE-platform, samenbrengen met de missie om onze impact op de leefomgeving te beperken.”

Eerste keer goed
“Alles moest de eerste keer goed gaan”, zegt Bertrand Piccard, initiatiefnemer, voorzitter en piloot van Solar Impulse. “Daarom hadden we de beste industriegerichte oplossing nodig om onze ideeën te kunnen uitwerken, daarom hebben we gekozen voor het 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes. Als je een vliegtuig gaat maken dat vijf dagen non-stop moet vliegen, is de beleving erg belangrijk. Alle onderdelen, van de aandrijving tot de elektronica en alle faciliteiten voor de bemanning, moeten zorgvuldig worden afgewogen, gepland, geïntegreerd en geïmplementeerd om zo’n vlucht succesvol te kunnen voltooien.”

Solar Impulse Project
“Dit project gaat veel verder dan alleen maar de behoeften van een klant invullen”, zegt Michel Tellier, Vice President Areospace & Defense Industry bij Dassault Systèmes. “Solar Impulse is meer dan een vliegtuig, het laat de wereld zien dat alternatieve schone energie ook onder extreme omstandigheden te gebruiken is. Het is een initiatief waarmee de wereld te veranderen is.”

Over Dassault Systèmes
Dassault Systèmes, de 3D Experience specialist, levert organisaties en consumenten virtuele werelden voor het bedenken en creëren van duurzame innovaties. De marktleidende oplossingen van het bedrijf transformeren de manier waarop producten worden ontworpen, geproduceerd en ondersteund. Verder stimuleert de samenwerkingssoftware van Dassault Systèmes ook sociale innovatie, omdat het de mogelijkheden van de virtuele wereld voor iedereen verder uitbreidt om de echte wereld te kunnen verbeteren. Het bedrijf voegt met zijn oplossingen waarde toe aan meer dan 190.000 klanten in elke grootte en industrie, in ruim 140 landen.
Kijk voor meer informatie op http://www.3ds.com/

CATIA, SOLIDWORKS, ENOVIA, DELMIA, SIMULIA, GEOVIA, EXALEAD, 3D VIA, 3DSWYM, BIOVIA en NETVIBES zijn geregistreerde handelsmerken van Dassault Systèmes of zijn dochterondernemingen in de USA en/of andere landen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: