Gezocht: ict-visie in begroting

Uit een recent rapport van onderzoekscommissie Elias blijkt dat de overheid jaarlijks 1 tot 5 miljard euro verspilt aan ict. Geld dat voornamelijk verloren gaat vanwege onvoldoende kennis over de mogelijkheden van technologie. Geen wonder dat de Nederlandse overheid nu op dit gebied achterligt op de rest van Europa.

Het woord ict was zeldzaam op Prinsjesdag. In een periode waarin de Rijksoverheid nog steeds op allerlei posten moet bezuinigen is dat opvallend. Kosten besparen en efficiencyslagen zijn argumenten in het bedrijfsleven voor de investering in informatie- en communicatietechnologie. Maar dat lijkt de Rijksoverheid compleet te zijn vergeten.

Sterker nog, volgens commissie Elias heeft de overheid de ict helemaal niet onder controle. En dat komt doordat politici hier nauwelijks kennis van hebben. Daardoor realiseren ze zich niet dat hun systemen tekort schieten. Bovendien verdiepen politici zich ook niet in technologie en innovatie, met als gevolg dat het onbekend terrein blijft. Daarnaast komt ict ook niet terug in de plannen die politici presenteren aan burgers. Zo wordt er niet één paragraaf eraan besteed in de jaarlijkse Miljoenennota of Rijksbegroting. Kortom, het onderwerp ict is bij hen totaal niet top of mind.

Lees de hele blog van Hein Keijzer van SAP op Gemeente.nu

Hein Keijzer van SAP Nederland

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: