Dassault Systèmes maakt simulatiemodel mensenhart toegankelijk voor medisch onderzoek en testdoeleinden

Dassault Systemes Living Heart Project

Maarssen, 2 juni 2015 – 3DEXPERIENCE-specialist Dassault Systèmes stelt het ‘Living Heart’ simulatiemodel van een kloppend mensenhart ter beschikking voor medisch onderzoek en testen. Daarmee kunnen fabrikanten van apparatuur en hulpmiddelen, onderzoekers en medisch specialisten virtuele testen uitvoeren en visualiseren, die niet mogelijk zijn met fysieke testen. Verder hebben alle projectbetrokkenen collectief de belangrijkste cardiovasculaire toepassingen gedefinieerd, voor meer functionaliteit en verbeteringen in toekomstige modelversies.

Living Heart model

‘Living Heart’ is een nauwkeurig levensecht model van een gezond mensenhart, te gebruiken voor onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen en hartziekten. Door de spiereigenschappen en vorm softwarematig te veranderen, of door toevoeging van medische apparatuur en hulpmiddelen aan het model. Bijvoorbeeld om de werkzaamheid, invloed en betrouwbaarheid daarvan onder diverse omstandigheden te testen. Of om het type, afmeting en positie van coronaire stents te verbeteren. Het model bevat zowel anatomische als vasculaire details, zoals de aortaboog, longslagader en bovenste holle ader. Alle hartbewegingen worden veroorzaakt door realistische elektrische impulsen, spierbewegingen en bloeddoorstroming.

FDA en MDIC

Sinds begin 2014 hebben zo’n 45 experts op basis van crowdsourcing meegewerkt aan de creatie en verbetering van het ‘Living Heart’-model. Waaronder specialisten van de Food & Drug Administration (FDA), Medical Device Innovation Consortium (MDIC), technologieleveranciers, cardiologen, fabrikanten van medische apparatuur en ziekenhuizen als het St. Jude Medical en de Mayo-kliniek.

Crowdsourcing

De crowdsourcing-samenwerking en onafhankelijke testen in het ‘Living Heart Project’, hebben in korte tijd een nauwkeurig model opgeleverd. Daardoor kan Dassault Systèmes nu sneller dan verwacht de eerste commerciële versie ter beschikking stellen. Dat illustreert ook de effectiviteit van simulaties voor het aanpakken van complexe uitdagingen als cardiovasculaire ziekten.

Cardiologische uitdagingen

“Hoewel ik de verbeteringen op simulatiegebied volg, was ik mij voor het ‘Living Heart Project’ niet bewust van het feit dat deze mij kunnen helpen uitdagingen aan te pakken waar ik als cardioloog en medisch docent tegenaan loop”, zegt Robert Schwengel, MD, FACC en Clinical Assistant Professor of Medicine, aan de Alpert Medical School van de Brown University. “Na te hebben gewerkt met hun 3D-experiences geloof ik dat een product als dit in belangrijke mate bijdraagt aan een betere voorlichting van patiënten en opleiding van studenten. Maar ook voor betere diagnose en het personaliseren van medische apparatuur en therapieën.”

Mijlpaal voor digitale medische tools

“De beschikbaarheid van dit eerste simulatiemodel van een mensenhart is een belangrijke mijlpaal voor digitale medische tools die de cardiovasculaire wetenschap helpen te verbeteren”, zegt Scott Berkey, CEO SIMULIA, Dassault Systèmes. “Maar ook om de kwaliteit van leven voor patiënten te verbeteren. “Het ‘Living Heart Project’ laat zien dat onze technologie de potentie heeft om behandelingen te veranderen door simulaties van het menselijk lichaam. Wij blijven dan ook samenwerken met de biomedische gemeenschap en onze partners voor het leveren van technologie en applicaties die de ervaringen van hartpatiënten overal ter wereld gaan verbeteren.”

Over Dassault Systèmes
Dassault Systèmes, de 3DEXPERIENCE-specialist, levert organisaties en consumenten virtuele werelden voor het bedenken en creëren van duurzame innovaties. De marktleidende oplossingen van het bedrijf transformeren de manier waarop producten worden ontworpen, geproduceerd en ondersteund. Verder stimuleert de samenwerkingssoftware van Dassault Systèmes ook sociale innovatie, omdat het de mogelijkheden van de virtuele wereld voor iedereen verder uitbreidt om de echte wereld te kunnen verbeteren. Het bedrijf voegt met zijn oplossingen waarde toe aan meer dan 190.000 klanten in elke grootte en industrie, in ruim 140 landen.
Kijk voor meer informatie op http://www.3ds.com/

3DEXPERIENCE, CATIA, SOLIDWORKS, ENOVIA, DELMIA, SIMULIA, GEOVIA, EXALEAD, 3D VIA, 3DSWYM, BIOVIA, NETVIBES en 3DEXCITE zijn geregistreerde handelsmerken van Dassault Systèmes of zijn dochterondernemingen in de USA en/of andere landen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: