Schneider Electric introduceert EcoBlade voor opslag van energie

Hoofddorp, 14 maart 2016 – Om de opwarming van de aarde binnen de grenzen van het Parijse klimaatakkoord te kunnen houden, moeten we de volledige potentie uit hernieuwbare energie halen. Daarvoor zijn vernieuwende manieren nodig voor het opslaan van energie. Schneider Electric introduceert hiervoor de EcoBlade: een duurzaam en schaalbaar systeem voor het opslaan van energie. EcoBlade is gericht op de consumentenmarkt, IT-omgevingen, industriële of commerciële omgevingen en het elektriciteitsnetwerk.

Tot nu waren duurzame alternatieven als zonne- en windenergie lastig te integreren in elektriciteitsnetwerken. Het opgewekte vermogen op een specifiek tijdstip komt immers niet per se overeen met de vraag op dat moment. Om stroomstoringen te voorkomen bij te weinig elektriciteitsaanbod, zetten gebruikers dure en inefficiënte backupsystemen in. Denk hierbij aan generatoren die werken op fossiele brandstof. Dit zijn oplossingen die organisaties veelal inzetten bij serverparken en ziekenhuizen.

Schneider Electric biedt nu een alternatief dankzij de introductie van EcoBlade, een systeem dat op een efficiënte en schaalbare manier energie opslaat. Op het moment dat de vraag naar elektriciteit groter is dan hetgeen is opgewekt, stelt EcoBlade de opgewekte energie weer ter beschikking. Het verplaatst zo de duurzame energie als het ware in de tijd.
Li-Ion
Het energieopslagsysteem werkt op basis van Li-Ion-batterijen. Het bestaat uit blades ter grootte van een 30-inch flatscreentelevisie, met een gewicht van minder dan 25kg. Iedere blade bevat een slimme connected batterijmodule en is stand-alone inzetbaar.
Consumenten en zakelijke gebruikers

Consumenten die hun woning hebben voorzien van zonnepanelen kunnen de blades inzetten voor de opslag van de energieoverschotten van zonnepanelen. De opgeslagen energie is vervolgens bruikbaar voor eigen consumptie of voor verkoop aan het microgrid.

De blades zijn ook in te zetten in racks die gekoppeld zijn aan elektriciteitsnetwerken, datacenters, gebouwen of secundaire elektrische energiestations die een grote opslagbehoefte kennen. De blades zijn op het hoogste niveau te integreren in containers. Het resultaat hiervan is dat gebruikers worden voorzien van een vermogen van vele megawattuur (mWh) en complementaire energiebeheerdiensten voor het gehele elektriciteitsnetwerk.

Integratie met StruxureWare

Het EcoBlade-systeem is snel in gebruik te nemen en is onderhoudsvriendelijk. Gebruikers kunnen EcoBlade integreren in de oplossingen die Schneider Electric heeft ontwikkeld op het gebied van elektriciteit. Denk hierbij met name aan de Struxureware-software suite van cloudgebaseerde servicemodules. StruxureWare verzamelt en beheert operationele data en gegevens over het weer. De software optimaliseert de energieprestaties over de gehele keten: van het opwekken van energie door onder meer zonnepanelen en windturbines tot het leveren van een kosteneffectieve energieopslag en -consumptie.

Prijs en verkrijgbaarheid
EcoBlade is verkrijgbaar vanaf 2017. De prijs bedraagt minder dan 500 Amerikaanse dollar per kWh. Kijk voor meer informatie op www.schneider-electric.com/ecoblade.
picture-ecoblade-residential-solution
Over Schneider Electric
Schneider Electric is wereldwijd marktleider op het gebied van energiemanagement en procesautomatisering. We behaalden in 2014 een omzet van 25 miljard euro en hebben 170.000 medewerkers in meer dan 100 landen. We helpen organisaties met het beheren van hun energie en het verwerken hiervan op een veilige, betrouwbare, efficiënte en duurzame manier. Onze technologieën, software en diensten lopen uiteen van de eenvoudigste switches tot de meest complexe operationele systemen. Hiermee verbeteren we de manier waarop ondernemingen hun operaties managen en automatiseren. Onze connected technologieën veranderen industrieën structureel, transformeren steden en verrijken levens. Bij Schneider Electric noemen we dat: ‘Life Is On’.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: