Nieuwe videoscam treft Facebook-gebruikers

Sliedrecht, 14 april 2016 – Een nieuwe videoscam grijpt op Facebook razendsnel om zich heen. Cybercriminelen lokken gebruikers via een video op de timeline of chatfunctie naar een malafide website. Deze website bevat malware die de besmetting verder verspreidt. De scam is wereldwijd actief en treft ook Nederlandse gebruikers. Dat ontdekten enkele onderzoekers van beveiligingsbedrijf ESET.

‘My First Video’

De nepvideo is getiteld ‘My First Video’ of ‘My Video’ of ‘Private Video’. Klikken gebruikers op de video, dan worden ze doorgestuurd naar een nagemaakte Youtube-pagina. De website maakt vervolgens melding dat ze voor het bekijken van de video een browser-extensie genaamd ‘Make a GIF’ moeten installeren.

ESET-videoscam-facebook-My First Video

Deze extensie zorgt vervolgens voor de verdere verspreiding van de malware onder willekeurige Facebook-contacten van het slachtoffer. Onder andere de Facebook-wall van de gebruiker stroomt vol met de nepvideo’s. Ook krijgen contacten via de chatfunctie de video gepresenteerd.

De malware kan bovendien technisch gezien vrienden toevoegen, Facebookpagina’s aanmaken en postings delen, verbergen of bewerken. Dat doet de malware momenteel niet, maar het is niet uitgesloten dat deze functionaliteit binnenkort actief wordt. Ook is niet uitgesloten dat de besmetting de deur openzet voor nog gevaarlijkere aanvallen.

Op dit moment is alleen de Chrome-browser kwetsbaar voor de aanval. Ook dat kan in de nabije toekomst veranderen.

Advies aan gebruikers

ESET adviseert alle gebruikers met klem de eventueel aanwezige ‘Make a GIF’-extensie direct te verwijderen en gebruik te maken van bijgewerkte beveiligingssoftware. Een uitgebreidere plan van aanpak vinden zij op de website WeLiveSecurity. Verder raadt ESET aan om nooit op verdachte Facebooklinks te klikken of uitnodigingen van onbekende Facebookgebruikers te accepteren.

Over ESET
Sinds 1987 ontwikkelt ESET bekroonde beveiligingssoftware die meer dan 100 miljoen gebruikers helpt om technologie veiliger te gebruiken. Het brede portfolio van beveiligingsproducten is geschikt voor alle populaire platformen en biedt bedrijven en consumenten over de gehele wereld de perfecte balans tussen prestaties en proactieve bescherming. Het wereldwijde verkoopnetwerk beslaat 180 landen, met regionale kantoren in Bratislava, San Diego, Singapore en Buenos Aires. Meer informatie is te vinden op www.eset.nl of volg ons op LinkedIn, Facebook en Twitter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: