ESET rekent af met ransomware TeslaCrypt

Sliedrecht, 19 mei 2016 – Beveiligingsspecialist ESET heeft een gratis tool ontwikkeld waarmee de nieuwste varianten (v3 of v4) van de beruchte ransomware TeslaCrypt onschadelijk kunnen worden gemaakt. Het programma geeft gebruikers weer toegang tot de bestanden die door TeslaCrypt zijn versleuteld.

De verspreiders van TeslaCrypt maakten onlangs bekend dat ze hun activiteiten hebben gestaakt. Een beveiligingsonderzoeker van ESET nam via de helpdesk van TeslaCrypt anoniem contact op met de groep en vroeg om de universele encryptiesleutel. Tot zijn verbazing werd deze vrijgegeven en ook op de website geplaatst waar slachtoffers voorheen het losgeld betaalden. ESET heeft vervolgens zo snel mogelijk een tool ontwikkeld voor het ontsleutelen van door TeslaCrypt besmette bestanden. Meer informatie over het gebruik van deze tool is te vinden in de ESET Knowledgebase.

ESET benadrukt op het eigen blog dat ransomware nog steeds een van de grootste cyberdreigingen van dit moment is. “Preventieve maatregelen zijn cruciaal om gebruikers te beschermen”, zegt Dave Maasland, Managing Director van ESET Nederland. “Zij doen er goed aan om besturingssystemen en software altijd up-to-date te houden, voor beveiligingsoplossingen te kiezen met meerdere beschermingslagen en regelmatig back-ups te maken van belangrijke data. Ook adviseren we om niet zomaar op links te klikken in e-mails en browsers, zeker als om verdachte berichten van onbekenden gaat.”

Over ESET
Sinds 1987 ontwikkelt ESET bekroonde beveiligingssoftware die meer dan 100 miljoen gebruikers helpt om technologie veiliger te gebruiken. Het brede portfolio van beveiligingsproducten is geschikt voor alle populaire platformen en biedt bedrijven en consumenten over de gehele wereld de perfecte balans tussen prestaties en proactieve bescherming. Het wereldwijde verkoopnetwerk beslaat 180 landen, met regionale kantoren in Bratislava, San Diego, Singapore en Buenos Aires. Meer informatie is te vinden op www.eset.nl of volg ons op LinkedIn, Facebook en Twitter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: