Dassault Systèmes breidt 3DEXPERIENCE-platform uit naar supply chain planning en operaties met overname Ortems

‘s-Hertogenbosch, 7 juni 2016 – 3D-experience specialist Dassault Systèmes heeft Ortems overgenomen. Dit Franse bedrijf is gespecialiseerd in software voor het plannen en optimaliseren van productie- en distributieprocessen, te gebruiken binnen het eigen bedrijf en via de cloud.

Uitbreiding supply chain aanbod

Met de overname van Ortems breidt Dassault Systèmes het 3DEXPERIENCE-platform en haar industry solution experiences uit voor de volgende generatie productie- en supply-chain-processen. Dit als aanvulling op de bestaande DELMIA Quintiq-functionaliteit voor supply-chain-planning en -optimalisatie, voor het plannen, uitvoeren en verbeteren van wereldwijde productieprocessen. Ortems complementeert Dassault Systèmes’ DELMIA-applicaties, waaronder ook DELMIA Apriso. Deze oplossing biedt klanten unieke experiences voor alle gebruikers van een digitaal productieproces, door alle productie- en supply-chain-planningsprocessen te integreren binnen één uniform datamodel.

Slimme fabrieken

Ortems’ Agile Manufacturing en PlannerOne-oplossingen worden gebruikt voor het managen van productieprocessen in slimme fabrieken. Omgevingen waar een verregaand gesynchroniseerd IT-systeem de interacties tussen virtueel ontwerpen en fysieke productie ondersteunt. Ruim 16.000 klanten in 60 landen plannen al dagelijks hun productie met Ortems-oplossingen, in markten als de luchtvaartindustrie, automobielindustrie, industriële apparatuur, high-tech, life sciences, verpakkingen en consumentenproducten. Enkele bekende daarvan zijn: AIA, Almirall, Courvoisier, Depuy, Eckes Granini, Europastry, GE Power, Givaudan, Heineken, Knauf, Mecaplast, Merck Serono, Nexans, Monin, Sanofi, Sidel, Solvay en Thalès. De omzet van Ortems bedroeg in 2015 bijna 5 miljoen euro.

‘What-if’ simulaties

Fabrieken zijn niet stabiel door machinestoringen, personeelstekorten, veranderende orders en verstoringen in de supply chain. Ortems levert tools die beslissingen over het plannen van orders ondersteunen en de complexiteit daarvan absorberen, op basis van vrijwel ongelimiteerde ‘what-if’-simulaties. Inclusief directe interactieve aanpassingen, impactanalyses en management van uitzonderingen, voor vraaggestuurde productieplanningen voor korte en middellange termijn. Gebruikers kunnen die planningen automatiseren, optimaliseren en vergelijken, om te voldoen aan de leveringsdata en daarbij optimaliseren naar alle beschikbare middelen en beoogde winst.

Geavanceerde innovatie- en samenwerkingsplatformen

“De kunst van productie bestaat tegenwoordig uit continu innoveren”, zegt Bernard Charlès, President en CEO van Dassault Systèmes. “Mogelijk gemaakt door geavanceerde innovatie- en samenwerkingsplatformen, die mensen, ideeën, oplossingen en informatie verenigen. In amper een decennium heeft het getalenteerde team van Ortems een ecosysteem van technologie, klanten en partners ontwikkeld, in het segment van grote en middelgrote bedrijven. Wij verwelkomen Ortem’s bijdrage aan het 3DEXPERIENCE-platform, die onze oplossingen voor klanten aanvult en uitbreidt.”

Digitale transformatie

“Fabrikanten met zowel stuks- als serieproductie staan voor kritische uitdagingen door de toenemende globalisering en proberen via digitale transformatie voorop te blijven lopen, zegt René Desvignes, President en CEO van Ortems. “Als onderdeel van Dassault Sytèmes kunnen wij een uniek aanbod leveren voor het managen van alle productieprocessen, dat de cirkel sluit tussen procesontwerp, productie op de werkvloer en supply-chain-planning. Daarmee kunnen wereldwijd opererende fabrikanten zowel snel anticiperen op regelmatig veranderende klantwensen als de productiestrategie sneller implementeren met behulp van flexibele, verbonden, duurzame en slimme fabrieken.

Mecaplast Group

“Ortems helpt ons de business te transformeren, door flexibeler en meer vraaggestuurd te werken en daarbij onze geldstroom en assets te optimaliseren”, zegt Frédéric Marcotte, Supply Chain Senior Manager van Mecaplast Group. “Maar ook te anticiperen op de uitdaging van eerstelijns leveranciers om continu te synchroniseren met de processen en assemblagelijnen van OEM-ers. Mecaplast Group heeft voor Ortems gekozen om de productieplanningen voor 26 fabrieken in 18 landen die leveren aan de automobielindustrie, te standaardiseren en te optimaliseren. Na het definiëren en valideren van de beste modellering in één van onze Spaanse fabrieken zijn binnen 10 maanden al 15 fabrieken op drie continenten succesvol geïmplementeerd.”

LNS Research

“Geavanceerde planningen op basis van een groot aantal randvoorwaarden kunnen optimaliseren is een kritisch aspect voor productieautomatiseringssystemen en de implementatie daarvan”, zegt Matthew Littlefield, President en principal analist bij LNS Research. “Ons onderzoek toont aan dat bedrijven daarmee aanzienlijk beter tijdig kunnen leveren. De Ortems-acquisitie door Dassault Systèmes is een duidelijke continuering van hun strategie om voorbij productiesimulatie de complete planningsbehoeften van productiebedrijven te adresseren. LNS Research verwacht dat Ortems synergie toevoegt aan de eerdere acquisities van onder andere Apriso en Quintiq.”

Airbus Helicopters

“Drie jaar geleden heeft Airbus Helicopters Ortems geselecteerd als backbone-systeem voor het plannen met randvoorwaarden”, zegt Xavier Mathias, Industry & Procurement Business Applications Leader bij Airbus Helicopters. “Na diverse implementatieprojecten in verschillende functionele domeinen rond dezelfde applicatie, is Ortems volledig geïntegreerd in ons landschap van informatie-systemen, waaronder SAP ERP. Ortems is binnenkort de enige tool voor alle uitdagingen op het gebied van planningsoptimalisatie, vanaf verkoop tot alle dagelijks benodigde productieprocessen.”

Over Ortems

Ortems is een expert in software voor het plannen en optimaliseren van productie- en distributieprocessen, rekening houdend met een groot aantal randvoorwaarden. Deze wordt al gebruikt door 16.000 grote en middelgrote bedrijven in ruim 60 landen, waaronder AIA, Almirall, Courvoisier, Depuy, Eckes Granini, Europastry, GE Power, Givaudan, Heineken, Knauf, Mecaplast, Merck Serono, Nexans, Monin, Sanofi, Sidel, Solvay en Thalès. De Ortems oplossingen Agile Manufacturing V8 en PlannerOne bieden fabrikanten met discrete en batchprocessen innovatieve geavanceerde planningsfunctionaliteit, in vergaande mate geïntegreerd met ERP-, MES/MOM-, PLM- en SCM-platformen.

Over Dassault Systèmes

Dassault Systèmes, de 3DEXPERIENCE-specialist, levert organisaties en consumenten virtuele werelden voor het bedenken en creëren van duurzame innovaties. De marktleidende oplossingen van het bedrijf transformeren de manier waarop producten worden ontworpen, geproduceerd en ondersteund. Verder stimuleert de samenwerkingssoftware van Dassault Systèmes ook sociale innovatie, omdat het de mogelijkheden van de virtuele wereld voor iedereen verder uitbreidt om de echte wereld te kunnen verbeteren. Het bedrijf voegt met zijn oplossingen waarde toe aan meer dan 210.000 klanten in elke grootte en industrie, in ruim 140 landen. Kijk voor meer informatie op http://www.3ds.com/

3DEXPERIENCE, het Compass logo en 3DS logo, CATIA, SOLIDWORKS, ENOVIA, DELMIA, SIMULIA, GEOVIA, EXALEAD, 3D VIA, BIOVIA, NETVIBES en 3DEXCITE zijn geregistreerde handelsmerken van Dassault Systèmes of zijn dochterondernemingen in de USA en/of andere landen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: