Schneider Electric en Vierdaagse sluiten duurzaamheidspartnership

Gezamenlijke aanpak van CO2-voetafdruk Vierdaagse

Hoofddorp/Nijmegen, 13 juni 2016 – De grootschaligheid van de Vierdaagse Nijmegen – met 50.000 wandelaars van 70 verschillende nationaliteiten en met meer dan 1 miljoen bezoekers – noodzaakt de organisatie maatregelen te nemen om de CO2-uitstoot terug te dringen. Reden voor Stichting DE 4DAAGSE om samen met energiemanagementspecialist Schneider Electric bij de 100ste editie van de Vierdaagse te kijken naar mogelijkheden de CO2-voetafdruk in de toekomst fors te verlagen.

Stichting DE 4DAAGSE en Schneider Electric hebben op het Smart City Event 2016 een samenwerkingsovereenkomst voor één jaar getekend. De energiemanagementspecialist wil als duurzaamheidspartner van de Vierdaagse in 2016 monitoren waar er kansen liggen op het gebied van CO2-reductie om op den duur van de Vierdaagse een toonbeeld van energiebesparing te maken.

Energie besparen
Doelstelling is onder andere om de start- en finishlocatie de Wedren geheel energieneutraal te maken. Stichting DE 4DAAGSE heeft hiertoe al een eerste aanzet gemaakt door het gebruik van LED-verlichting en de overstap naar groene stroom. Schneider Electric gaat kijken wat voor soort initiatieven er nog meer mogelijk zijn.

Ander gedrag
Schneider Electric bekijkt ook hoe het gedrag van deelnemers, bezoekers en leveranciers van de Vierdaagse verder verduurzaamd kan worden. Zo veroorzaken de reisbewegingen van al deze stakeholders een groot deel van de totale CO2-uitstoot. Eerste stappen in dit opzicht zijn al gezet.

“We hebben ervoor gezorgd dat de totale fleet van de Stichting DE 4DAAGSE dit jaar voor bijna 30 procent bestaat uit elektrische voertuigen”, zegt Paul Bron, algemeen directeur bij Schneider Electric Nederland. “Daarnaast hebben we mogelijkheden geregeld voor het opladen van dit wagenpark. Dit is natuurlijk een relatief kleine maatregel om de uitstoot te reduceren. Maar de winst is groot als een hoog percentage van de deelnemers, bezoekers en leveranciers ook gebruik gaat maken van milieuvriendelijkere alternatieven.”

Duurzaamheid stimuleren
Voor het terugdringen van de CO2-voetafdruk is het essentieel dat de lokale partners in de organisatie van de Vierdaagse op het gebied van duurzaamheid nauw gaan samenwerken. Denk hierbij aan de doortochtgemeenten, energiebedrijven, mobiliteitspartners, bedrijven en alle leveranciers. Stichting DE 4DAAGSE en Schneider Electric zullen zich dus inspannen om duurzaamheid tijdens het evenement te stimuleren.

“Niet alleen om kostenbesparingen te realiseren voor Stichting DE 4DAAGSE”, licht Paul Bron toe. “Deelnemers, bezoekers en leveranciers maken deel uit van een fantastisch evenement en staan daardoor veel meer open voor inspiratie. Wij kunnen en willen dat enthousiasme versterken door zowel consumenten als bedrijven aan te sporen om zelf ook bewuster om te gaan met energie. De Vierdaagse biedt een unieke kans om de breed levende duurzaamheidsgedachte om te zetten naar praktische daden. Schneider Electric wil daar graag aan bijdragen.”

Oplaadpunten
Tijdens de Vierdaagse richt Schneider Electric zich in samenwerking met KPN ook op het comfort van de deelnemers. Zij kunnen namelijk op het start- en finishterrein de Wedren gebruikmaken van oplaadpunten voor mobiele telefoons. Schneider Electric verzorgt een dergelijke service ook bij de medische verzorgingsposten onderweg. Tot slot zorgt het energiemanagementconcern tijdens de Ereronde ter gelegenheid van de 100ste Vierdaagse voor energievriendelijke verlichting tijdens de nachtelijke uren.

001 loresPaul Bron (r), Algemeen Directeur Nederland bij Schneider Electric, en Vierdaagse-voorzitter Johan Willemstein (l) tekenen de samenwerkingsovereenkomst.

Over Schneider Electric
Schneider Electric is wereldwijd marktleider op het gebied van energiemanagement en procesautomatisering. We behaalden in 2014 een omzet van 25 miljard euro en hebben 170.000 medewerkers in meer dan 100 landen. We helpen organisaties met het beheren van hun energie en het verwerken hiervan op een veilige, betrouwbare, efficiënte en duurzame manier. Onze technologieën, software en diensten lopen uiteen van de eenvoudigste switches tot de meest complexe operationele systemen. Hiermee verbeteren we de manier waarop ondernemingen hun operaties managen en automatiseren. Onze connected technologieën veranderen industrieën structureel, transformeren steden en verrijken levens. Bij Schneider Electric noemen we dat: ‘Life Is On’.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: