Nederlands Loodswezen kiest voor SAP S/4HANA

‘s-Hertogenbosch, 11 juli 2016 – Nederlands Loodswezen neemt SAP S/4HANA in gebruik. De nieuwe versie van de ERP-software van SAP biedt het Loodswezen de flexibiliteit, schaalbaarheid en gebruiksvriendelijkheid die nodig is om in te kunnen springen op actuele marktontwikkelingen.

Nederlands Loodswezen loodst jaarlijks meer dan 85.000 loodsplichtige zeeschepen van en naar de Nederlandse en Vlaamse zeehavens aan de Schelde. Dit loodsen gebeurt door circa 450 registerloodsen. Zij vormen de spil tussen het schip en de verschillende organisaties in de haven, zoals de radarbegeleiding, sleepdiensten en vastmakers. Nederlands Loodswezen BV (NLBV) is de facilitaire organisatie die de registerloodsen ondersteunt, bijvoorbeeld door het uitvoeren van administratieve taken en het vervoer van loodsen van en naar zeeschepen.

“In de ondersteunende processen wordt veel gebruikgemaakt van IT”, vertelt Richard Donselaar, Manager Informatievoorziening bij de NLBV. “De producten die nu onze dienstverlening ondersteunen, zijn echter niet flexibel en schaalbaar genoeg om snel in te kunnen springen op marktontwikkelingen, zoals nieuwe wet- en regelgeving waaraan we moeten voldoen.” Het aantal licenties is lastig aan te passen en veranderingen in de processen zijn moeilijk door te voeren.

Ook merkt Donselaar dat de ERP-tools die nu bij het Loodwezen in gebruik zijn niet de gebruiksvriendelijkheid bieden die door de gebruikers wordt verlangd. “Technisch personeel vindt het bijvoorbeeld lastig om vanaf een schip direct een melding in ons ERP-systeem te doen. Die meldingen zijn echter wel noodzakelijk voor een accurate resource-planning.”

Groeipad naar de cloud
De zoektocht naar flexibele, schaalbare en gebruiksvriendelijke managementsoftware ter vervanging van de huidige omgeving leidde al snel naar S/4HANA van SAP. Deze business suite – die is geoptimaliseerd voor de in-memory database HANA – is beschikbaar in een cloud- en een on-premisevariant. Donselaar: “Voor ons stond al snel vast dat een flexibele omgeving, zoals wij die willen hebben alleen met S/4HANA is te realiseren. S/4HANA vereenvoudigt bovendien ook de stap naar clouddiensten, met daaraan gekoppeld de flexibele contracten, schaalbaarheid en gebruiksvriendelijkheid die wij wensen.”

Boost voor logistiek proces
De technische migratie naar S/4HANA wordt door SAP-partner CTAC uitgevoerd en zal naar verwachting in juli 2016 worden afgerond. Loodswezen gaat vervolgens aan de slag met de implementatie van de eerste onderdelen S/4HANA Finance en Fiori Apps, de gratis apps van SAP waarmee het concern processen zoals facturatie, inkoop en HR self-service eenvoudig mobiel aanbiedt. Donselaar: “Met Fiori Apps maken we een grote slag op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Bijvoorbeeld storings- en voorraadmeldingen kunnen direct vanaf onze schepen worden ingevoerd waardoor de verwachting is dat het deel van het logistieke proces een flinke boost krijgt.”

Over SAP
Als marktleider in bedrijfssoftware helpt SAP (NYSE: SAP) kleine, middelgrote en grote bedrijven met de stroomlijning van hun bedrijfsvoering. De oplossingen van SAP stellen organisaties in staat aanzienlijke efficiencyverbeteringen te bereiken binnen hun toeleveringsketens en bedrijfsprocessen, waardoor ze de concurrentie voor kunnen blijven. Op dit moment gebruiken meer dan 300.000 klanten software van SAP om winstgevend te opereren en duurzaam te groeien. Kijk voor meer informatie op www.sap.com/netherlands

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: