Formula Student Team Delft ontwikkelt eerste elektrische racewagen met Dassault Systèmes’ 3DEXPERIENCE-platform in de cloud

Kampioen van grootste engineering- en ontwerpcompetitie voor studenten ontwerpt en bouwt in acht maanden snelle racewagen

Dassault Systèmes-Formula Student Team Delft

‘s-Hertogenbosch, 12 juli 2016 – Het Formula Student Team Delft (FS Team Delft) heeft de eerste elektrische racewagen ontworpen, gebouwd en getest met het 3DEXPERIENCE-platform in de cloud. Dat maakt 3D-experiencebedrijf Dassault Systèmes bekend. FS Team Delft is één van de veertien studentenprojectteams van de technische universiteit Delft. 75 teamleden hebben in acht maanden tijd een nieuwe racewagen kunnen ontwikkelen, door nauwe samenwerking in dezelfde cloud-gebaseerde ontwerp-, engineering- en samenwerkingsapplicaties, die al meerdere markten wereldwijd heeft getransformeerd.

DUT 16 racewegen

De ‘DUT16’-racewagen weegt 160 kilo en accelereert met 177 pk in 2,2 seconden naar 100 km/h. Het ontwerp ervan onderscheidt zich met een frontvleugel die automatisch reageert op de besturing en een motor, transmissie en remsysteem in elk wiel. Die combinatie optimaliseert het gewicht, de snelheid en andere prestaties onder alle weersomstandigheden. Dankzij Dassault Systèmes’ 3DEXPERIENCE-platform in de cloud, konden alle betrokken studenten naadloos samenwerken aan de projectuitvoering en heeft het team tijd en geld bespaard op de IT-infrastructuur en het -beheer. Het platform gaf de multidisciplinaire teamleden op elk gewenst moment veilige toegang tot alle benodigde informatie, op de universiteit, vanuit huis, bij leveranciersbesprekingen en tijdens testen. Verder stelde het gebruiksgemak en de intuïtieve interface hen in staat om snel mechanische, kinematische, elektrische en composietapplicaties te gebruiken, om alle ontwerpuitdagingen voor de productie op te lossen.

Alle Formula Student competities winnen

“Zonder Dassault Systèmes’ 3DEXPERIENCE-platform en CATIA-applicaties in de cloud, was de DUT16 niet mogelijk geweest”, zegt Bas aan de Stegge, Team Manager van FS Team Delft. “Onze studenten afkomstig van de studierichtingen industrieel ontwerp, lucht- en ruimtevaart, toegepaste wetenschappen, werktuigbouw en elektrotechniek hebben één gemeenschappelijk doel: alle Formula Student competities winnen! Dit digitaal cloudplatform stelt ons in staat als één team samen te werken aan het optimaliseren van alle parameters van de banden, het chassis, de aandrijving, remmen, aerodynamica en elektronica. Dat allemaal binnen aanzienlijk kortere tijd.”

Formula Student competitie

FS Team Delft heeft de DUT16 ontwikkeld en gebouwd voor de Formula Student competitie, ’s werelds grootste internationale ontwerp- en engineeringwedstrijd voor studenten. Dit jaar nemen daar 500 teams aan deel. Zij worden beoordeeld op zowel een aantal statische onderdelen, zoals het businessplan, ontwerpstrategie en kostencalculatie, als dynamische events op Formule 1 circuits. FS Team Delft gaat de 2015-titels verdedigen in het Verenigd Koninkrijk van 14 t/m 17 juli en in Duitsland van 9 t/m 14 augustus. Verder neemt het team van 25 t/m 28 augustus nog deel aan de Spaanse competitie.

Inspirerende prestatie

“Tientallen studenten die vanaf scratch met het 3DEXPERIENCE-platform in de cloud gaan werken voor het ontwerpen, bouwen en testen van de beste racewagen binnen een jaar. Dat is een inspirerende prestatie”, zegt Philippe Forestier, Executive Vice President, Global Affairs & Communities van Dassault Systèmes. “Daaruit blijkt de geschiktheid van het 3DEXPERIENCE-platform voor grootschalig gebruik via de cloud en robuustheid voor het ondersteunen van uitdagende concurrerende omgevingen.”

Kijk voor meer informatie op: http://academy.3ds.com/cloud/
Over Dassault Systèmes
Dassault Systèmes, de 3DEXPERIENCE-specialist, levert organisaties en consumenten virtuele werelden voor het bedenken en creëren van duurzame innovaties. De marktleidende oplossingen van het bedrijf transformeren de manier waarop producten worden ontworpen, geproduceerd en ondersteund. Verder stimuleert de samenwerkingssoftware van Dassault Systèmes ook sociale innovatie, omdat het de mogelijkheden van de virtuele wereld voor iedereen verder uitbreidt om de echte wereld te kunnen verbeteren. Het bedrijf voegt met zijn oplossingen waarde toe aan meer dan 210.000 klanten in elke grootte en industrie, in ruim 140 landen. Kijk voor meer informatie op http://www.3ds.com/

3DEXPERIENCE, het Compass logo en 3DS logo, CATIA, SOLIDWORKS, ENOVIA, DELMIA, SIMULIA, GEOVIA, EXALEAD, 3D VIA, BIOVIA, NETVIBES en 3DEXCITE zijn geregistreerde handelsmerken van Dassault Systèmes of zijn dochterondernemingen in de USA en/of andere landen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: