Bureau Veritas gebruikt ‘Designed for Sea’ van Dassault Systèmes voor snellere berekeningen scheepsbouw

‘s-Hertogenbosch, 6 septemberBureau Veritas heeft gekozen voor de oplossing ‘Designed for Sea’ van 3D-experiencespecialist Dassault Systèmes. Bureau Veritas is een van de grootste spelers op het gebied van testen, inspectie en certificering voor de maritieme en offshore-sector. ‘Designed for Sea’ stelt het bureau in staat om sneller modellen en berekeningen te maken die klanten helpen bij het optimaliseren van scheepsontwerpen en het voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving.

3DEXPERIENCE

‘Designed for Sea’ is gebaseerd op het 3DEXPERIENCE-platform. De oplossing combineert krachtige applicaties voor virtueel design, modellering en samenwerking. Met ‘Designed for Sea’ kan Bureau Veritas snel een 3D-model maken van een complexe scheepsromp voordat deze wordt gebouwd. Dit model maakt het bijvoorbeeld mogelijk om in korte tijd de optimale structuur van de romp te evalueren en te berekenen. Deze informatie kan fungeren als een belangrijke geometrische referentie voor andere certificeringsprocessen in de scheepsbouw.

Nieuwe regelgeving

De vereiste dikte van een scheepsromp is afhankelijk van factoren als de lengte en snelheid van het schip en de maritieme zone. Het ontwerp moet daarnaast voldoen aan de nieuwe regels van de International Association of Classification die in juli 2015 zijn ingevoerd om de veiligheid en betrouwbaarheid van schepen te verhogen.

Traceerbaarheid

‘Designed for Sea’ zorgt voor de samenhang tussen projectmanagement, regelgeving, ontwerp en ontwikkeling, en garandeert volledige traceerbaarheid gedurende het gehele designproces. Dankzij applicaties voor realtime 3D-simulatie en analyse kan Bureau Veritas in het begin van het designtraject experimenteren met alternatieve ontwerpscenario’s. Zo worden dure en tijdrovende herzieningen in een later stadium voorkomen.

Strenge selectie

“Na een strenge selectieprocedure waarin alle beschikbare oplossingen voor maritiem design zijn beoordeeld, hebben wij gekozen voor ‘Designed for Sea’. Doorslaggevend hiervoor waren de hoge kwaliteit en productiviteit en de automatisering van structurele mesh”, aldus Jean-François Segrétain, Marine Technical Director bij Bureau Veritas. “De efficiëntie, aanpasbaarheid en toegankelijkheid van het 3DEXPERIENCE-platform overtreft onze verwachtingen op het vlak van performance en precisie.”
“We kunnen de ontwerpcyclus van complexe rompstructuren nu terugbrengen van vijf naar twee weken”, vervolgt Segrétain. “Dat helpt ons om snel de vereiste formules en standaarden te berekenen, zodat toekomstige eigenaren weten dat hun schip aan de regelgeving voldoet en betrouwbaar is onder extreme weersomstandigheden.”

Ontwerpeisen

“Kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid zijn enorm belangrijk voor de scheepsbouw. Het 3DEXPERIENCE-platform voldoet aan de ontwerpeisen van zowel traditionele scheepswerven als maritieme specialisten”, zegt Alain Houard, Vice President Marine & Offshore Industry bij Dassault Systèmes. “Prestigieuze classificatiebureaus zoals Bureau Veritas opereren op basis van een combinatie van hoogwaardige diensten, wereldwijde slagvaardigheid, hun reputatie en een ‘verbonden’ ecosysteem. In een virtuele omgeving kan Bureau Veritas deze businesswaarden verder verbeteren. En daar plukken hun klanten de vruchten van.”
Dassault Systèmes en Bureau Veritas zijn aanwezig op SMM Hamburg, dat van 6 tot en met 9 september plaatsvindt. Dassault Systèmes heeft stand 103.2 in Hal B2 (bovenste verdieping), Bureau Veritas heeft stand 101 in Hal B3 (begane grond).

Meer informatie over de oplossingen van Dassault Systèmes voor de maritieme en offshore-sector is hier te vinden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: