Zeilevenement North Sea Regatta vergroot inzicht en beleving met technologie van SAP

’s-Hertogenbosch, 30 mei 2017 – Het zeilevenement North Sea Regatta heeft gekozen voor de inzet van speciaal voor de zeilsport ontwikkelde SAP-technologie. De oplossing SAP Sailing Analytics ondersteunt zeilers en geeft het publiek een beter inzicht in de sport.

De North Sea Regatta is een hoogtepunt voor veel wedstrijdzeilers. Van vrijdag 26 mei tot en met zondag 4 juni doen zo’n 350 boten, jachten en schepen mee aan diverse wedstrijden voor de kust van Scheveningen. Het evenement trekt jaarlijks duizenden zeilers en liefhebbers van de sport.

De North Sea Regatta is niet het eerste zeilevenement dat de oplossing gebruikt. Zo is SAP onder meer technologiepartner van de Extreme Sailing Series en de 29er World Championships. Ook de Eredivisie Zeilen gebruikt SAP Sailing Analytics.

Inzicht
SAP Sailing Analytics maakt gebruik van het Internet of Things (IoT). Sensoren registeren de coördinaten en de snelheid van de boten. Ook verzamelt het systeem data over windrichtingen en -snelheden op de verschillende rakken van het parcours. “De oplossing verschaft op basis van die gegevens inzicht in het wedstrijdverloop”, vertelt Jan-Willem de Koster, Business Development Manager bij SAP Nederland. “Daarvan profiteren de zeilers, maar ook de organisatoren van de wedstrijden en het publiek.”

Analyse achteraf
De oplossing is niet zozeer bedoeld voor het ondersteunen van de zeilers tijdens de wedstrijden zelf. De intensiteit van de wedstrijd biedt daar geen ruimte voor. Maar door analyse van de wedstrijd achteraf kunnen ze er in de volgende race hun voordeel mee doen. “Zo blijkt uit de data bijvoorbeeld dat de positie op de startlijn vaak belangrijker is dan de snelheid tijdens de start”, aldus De Koster. “Dat is uiteraard afhankelijk van het parcours. Er wordt vaak fel gestreden om de startpositie en met de juiste data bij de hand kan een zeiler straks slimmere keuzes maken.”

Volgens de organisatie van de North Sea Regatta is SAP Sailing Analytics een aanwinst voor de sport. Niet alleen voor de sporters zelf. “Voor het publiek is zeilen vaak een lastige sport om te volgen. SAP Sailing Analytics geeft goed inzicht in wat er precies op het water gebeurt. Of je de wedstrijd nu vanaf de kade volgt, of vanaf de andere kant van de wereld”, vertelt Arend van Bergeijk, wedstrijdleider North Sea Regatta. “Bovendien kunnen zeilers hun strategie achteraf analyseren en vergelijken met andere deelnemers. Zo kunnen ze hun tactiek voor een volgende race optimaliseren.”

Captain steers yacht in race

Over SAP
Als marktleider in bedrijfssoftware helpt SAP (NYSE: SAP) kleine, middelgrote en grote bedrijven met de stroomlijning van hun bedrijfsvoering. De oplossingen van SAP stellen organisaties in staat aanzienlijke efficiencyverbeteringen te bereiken binnen hun toeleveringsketens en bedrijfsprocessen, waardoor ze de concurrentie voor kunnen blijven. Op dit moment gebruiken meer dan 345.000 klanten software van SAP om winstgevend te opereren en duurzaam te groeien. Kijk voor meer informatie op www.sap.com/netherlands

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: